Millioner til kystsikring - sådan skal pengene bruges

Der er prøvet flere forskellige tiltag, men særligt et tiltag ser ud til at virke.

Hjørring Kommune har fået 3,69 millioner kroner af staten til at sikre kysten ved Nr. Lyngby, Mårup og Nørlev strand.

Pengene er en del af et allerede igangværende projekt, der ved hjælp af sandfodring forsøger at stoppe at havet æder kysten.

Og det virker ifølge formanden for en at grundejerforeningerne i området.

- Det virker, det vi gør, og vi standser erosion på klinten ved at gøre det, ellers ville den være meget større, konstaterer Jens Aage Justesen, der har sommerhus ved Maarup strand. 

Derfor  er han er begejstret for den såkaldte sandfodring.

Flere tiltag er forsøgt  

Rundt på kysten nord og syd for Lønstrup har havet ellers ædt ind i landet. Mere end 100 meter er forsvundet de sidste halvtreds år.

- Hvis man ser oppe på kriken deroppe, så er den væk i dag, og det er bare indenfor de sidste 10 år, så det er nogle store kræfter vi er oppe imod, og vi kan aldrig standse det, men vi kan begrænse det. 

Man har forsøgt sig med mange forskellige tiltag - men pengene staten nu har givet tilsagn om er altså til et igangværende projekt med sandfodring.

- hvis ikke vi gør noget så forsvinder det jo bare, fortæller Søren Horne (C), der er Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune. 

Virker sandfodring?

Grundejerforeninger omkring Lønstrup har samlet 900.000 kroner ind. Hjørring kommune det samme. Og så spæder staten altså lidt mere end 3,5 millioner til.

- Virker det her? Er det spild af vores penge? Nej det er det ikke. Det sætter tempoet ned, fastslår Søren Horne.

Med statens penge kan sandfodringen fortsætte i 2023. Men både Hjørring Kommune og grundejerforeningerne håber, at staten i fremtiden vil sætte penge af permanent til at beskytte kysten

- Vi håber, det kan blive en permanent løsning, så både grundejerforeningen, staten og kommunen kan være med til at bidrage til, at vi kan beholde kysten her, siger Jens Aage Justesen. 

- Det vil gøre det meget nemmere for os. Både i forhold til at ansøge, men også i forhold til at skulle spørge de her grundejerforeninger, konstaterer Søren Horne.


Seneste nyt

fra Nordjylland