Mulige skolelukninger på vej i nordjysk kommune: - Det er aldrig sjovt

Der er endnu ikke sat navn på skolerne, men nogle kan vide sig sikre.

Mandag stemte et flertal i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget i Hjørring Kommune for, at der nu skal kigges på mulige skole- og daginstitutionslukninger i kommunen. 

Det sker efter, Hjørring har lukket 20 ud af 27 skoler de seneste 15 år.

- Det er aldrig sjovt at skulle lukke en skole, men grundet befolkningsprognosen, så er der noget, der kalder på handling, fortæller udvalgsformand Gry Bruun Nielsen (RV). 

Skal spare penge

Baggrunden for de mulige skolelukninger er en strukturanalyse, som kommunen bestilte i forbindelse med budgettet for 2023-2026. 

quote Det er klart, at vi ikke kigger på kommunens største undervisningssteder

Gry Bruun Nielsen (RV), udvalgsformand for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget

Strukturanalysen dækker over skolestruktur, ledelsesstruktur på skole og dagtilbudsområdet, samt takster og styringsmodel på specialundervisningsområdet, derfor er det på disse områder, udvalget skal tilpasse budgettet. 

- Det første tema omkring ledelsen har vi været igennem, og der har vi ikke umiddelbart fundet en hel masse at kunne spare på, så nu har vi den fysiske struktur og vores specialskole tilbage. Vi var et flertal i går, der synes, det er urealistrisk at spare alle 4,3 millioner fra vores specialskole, så derfor er der umiddelbart kun én måde at finde besparelserne på, og det er ved at kigge på vores undervisningssteder, forklarer udvalgsformanden. 

Samtidig refererer Gry Bruun Nielsen også til andre faktorer i udvalgets beslutning.  

- Det handler også om rettidig omhu, da vi ikke er interesseret i at stå i en situation, hvor det ser rigtig slemt ud. Så med al respekt for at nogen kan føle sig hårdt ramt på måske at få lukket sit lokale undervisningssted, så tror jeg stadig, at hvis vi bare lader stå til, så kan det se rigtig slemt ud på et senere tidspunkt, konstaterer hun. 

Små skoler i fare

Når det kommer til, hvilke skoler der står for skud, kan udvalgsformanden dog ikke sige meget. Alligevel bør kommunens største skoler ikke føle sig truet. 

- Det er klart, at vi ikke kigger på kommunens største undervisningssteder, så det er selvfølgelig de små undervisningssteder, vi har i kommunen, som vi kigger på, erkender Gry Bruun Nielsen.  

Skolelukninger har i længere tid præget det nordjyske. For udover store demonstrationer i både Thy og Rebild, så har Aalborg Kommune også tidligere sat gang i debatten med sit udlæg omkring mulige skolesammenlægninger. 

- Der er rigitg mange aspekter i det, og det er altså ikke bare sort hvidt, fastslår udvalgsformanden og fortsætter:

- Det er en risiko, at et lokalsamfund lukker sammen med skolen, men jeg vil også sige, at man måske burde skrue tiden tilbage og se på klitmøller som et godt eksempel på et lokalsamfund, der blomstrer, selvom der er en friskole. Så jeg køber personligt ikke helt præmissen om, at det er skolen, der lukker et lokalsamfundet, for der er mange andre faktorer, der spiller ind, pointerer hun.


Ønsker gennemsigtighed

Udvalgsformanden pointerer, at de for at sikre gennemsigtighed i forløbet ikke bare har siddet med det selv i udvalget.

- Vi haft bestyrelser med undervejs indenfor hvert tema. Så vi har forsøgt at være meget åbne omkring det her, og involvere dem i processen.

Flertallet bestånde af Gry Bruun Nielsen (RV), Lone Olsen (V), Christian Engen (V), Daniel Vestergaard (C) og Mathias Holger Nielsen (C) bad forvaltningen om at belyse forskellige scenarier i forhold til fysisk struktur på dagtilbuds- og skoleområdet til et kommende udvalgsmøde. Scenarierne skal indeholde lukning af undervisningssteder.


Seneste nyt

fra Nordjylland