Nordjysk havn går forrest: Tager vigtigt skridt for klimaet

I 2022 åbnede Q8 Danmarks første tankstation med LNG til lastbiler i Padborg, og nu bliver endnu et skridt taget i kampen for klimaet - og så endda i Nordjylland. 

Den 7. februar i år åbner Q8 nemlig et nyt LNG-anlæg i Hirtshals i samarbejde med Hirtshals Havnefond og Hirtshals Transport Center. 

- For de tunge køretøjer har mulighederne for at tanke mindre klimabelastende brændstoffer længe været begrænsede trods stor efterspørgsel. Det nye LNG-anlæg gør det muligt for vores godstransport-kunder at reducere deres CO2e-emission på turen nord- eller sydpå gennem Danmark og videre ud i Europa, forklarer Gert Thomasen, Head of Fleet & IDS i Q8 Danmark. 

Sammenlignet med diesel udleder LNG-lastbiler op til 20 procent mindre CO2e* over brændstoffets livscyklus. Forventningen er også, at det inden for en kortere årrække vil være muligt at tanke flydende biogas (LBG) i Hirtshals.  

- Hirtshals Havnefond ser etableringen af LNG-tankanlægget på HTC i Hirtshals som en naturlig del af havnefondens berettigelse, hvor vi på sigt forventer at anlægget alene vil blive forsynet med LBG, fremstillet ved hjælp af vindenergi og biogas, udtaler Tom Frandsen, formand for Hirtshals Havnefond.

Hvor overgangen fra diesel til LNG vil kræve nye lastbiler, vil overgangen fra LNG til LBG ikke kræve yderligere investeringer i hverken anlæg eller transportmidler. 

En fordel ved LBG er, at produktionen af biogas kan aftage rest- og affaldsprodukter fra fx landbruget. På den måde kan man konvertere dele af den tunge transport til et som udgangspunkt fossilfrit alternativ, samtidigt med, at CO2e -udledningen reduceres både i transportbranchen og i de industrier, der leverer til biogasproducenterne.

- Da vi allerede i oktober 2023 indviede nye ladestandere til el lastbilerne syntes vi, at vi nu har sendt et rigtigt godt signal til chauffører og vognmænd, om at vi i Hirtshals tager udfordringen op med at kunne tilbyde det tunge segment nye alternativer til diesel, udtaler Tonni Sørensen Adm. Direktør hos HTC.


Seneste nyt

fra Nordjylland