Ny kystsikring ved Nørlev Strand: - Man begår vold på så smuk en strand

Flere sommerhuse er blevet ædt af vesterhavet ved Nørlev Strand. Nu bliver der anlagt hård kystsikring, for at sikre de sommerhuse der er tilbage. Men den nye kystsikring bliver ikke kun mødt med begejstring fra sommerhusejerne selv.

I disse dage kører lastbiler rundt på Nørlev Strand med 11 tusind tons sten. Stenene skal fordeles ud over en 640 meter lang strækning, for at kystsikre området. Og det ærgrer Jacob Hyttel.

- Man begår vold på så smuk en strand. Det ødelægger stranden af. Det ødelægger det dejlige og lækre ved det her område, siger Jacob Hyttel. 

Jacob Hyttel har selv et sommerhus i området, men han frygter hvordan den nye kystsikring kan påvirke stranden. Derudover er han ikke overbevist om, at kystsikringen kommer til at have den ønskede effekt, og havet derfor ender med at æde, hvad der er tilbage af Nørlev Strand.

- Man kan bare kigge mod Haranden. Om få år så har vi ikke nogen strand tilbage, så minder det mere om en havnekaj, siger Jacob Hyttel. 

 

Det betyder alt

Gert Frølund Pedersen er med i hovedbestyrelsen for grundejerforeningen, og tovholder på kystsikringsprojektet. For ham kommer den nye kystsikring ikke en dag for tidligt. 

- Det betyder jo alt. Sidste år mistede vi 10 meter af kysten og nu har vi 9 tilbage. Så det betyder om vi har et sommerhus eller ej, siger Gert Frølund Pedersen.

De seneste år er flere sommerhuse sunket i havet ved Nørlev Strand, fordi området ikke har haft hård kystsikring. Gert Frølund Pedersen forstår godt Jacob Hyttel, men forsikrer alligevel for, at der er ingen grund til bekymring.

- Hvis man kan se stenene, så er det klart de stikker ud. Men vi får dem dækket med sand, så der er en strand at gå på, siger Gert Frølund Pedersen.

Døden for Nørlev strand

For at kunne få tilladelse til at anlægge fast kystsikring, har grundejerforeningen forpligtiget sig til at betale for sandfodring, der svarer til den naturlige erosion. Det bliver 9.000 kubikmeter sand om året. Alligevel havde Jacob Hyttel håbet på en anden løsning. 

- Man kunne lave sandfodring eller flytte sommerhusene længere ind i landet. Der er masser af grunde bagved, så kunne de også få en økonomisk kompensation, siger Jacob Hyttel. 

Men den løsning er svær at gøre til virkelighed ifølge Gert Frølund Pedersen. 

- Man kan ikke bare få lov at ligge sommerhuse derind. Der skal tilladelserog ting og sager til. Det er ikke nogen nem løsning, da man ikke får lov til at lave sommerhuse så tæt på kysten længere. 

På Facebook har Jacob Hyttel lavet et opslag, hvor han sammenligner de sten der skal bruges til kystsikring med gravsten for Nørlev Strand. 

- Hvis man har valgt at bygge et sommerhus, eller købe et sommerhus, i første klitrække, bare så man kunne få 180 graders havudsigt, så må man også betale noget for det. Blandt andet at man på et eller andet tidspunkt må se sit sommerhus ryge i havet.


Seneste nyt

fra Nordjylland