Nye redningsbåde er på vej til fiskerne: - Otte år er alt for lang tid

Tidligere på måneden var der slet ikke nogen redningsfartøjer tilgængelig i Hirtshals og Skagen. Den kritik har Forsvarsministeriet, hvor redningsbådene hører under, nu svaret på.

Det skabte stor utryghed hos de nordjyske fiskefartøjer, da man i starten af marts ikke havde redningsbåde nord for Limfjorden ud mod Skagerrak.

Dengang valgte formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Kristian Nielsen, at råbe vagt i gevær, fordi det har været farligt at færdes i Skagerrak uden tilgængelige redningsfartøjer.

- Det er utilgiveligt, at vi ikke har en redningsbåd, siger han.

Siden da er redningsbåden Margrethe Gaardbo, som hører til i Hirtshals, kommet tilbage, og Forsvarsministeriet skriver, at Lars Kruse forventes at være tilbage sidst på ugen.

Forsvarsministeriet tilbyder hjælp

Fiskerne kan altså glæde sig over snart at have deres redningsbåde tilbage, men hvad sker der så, hvis samme situation skulle opstå igen?

Til TV2 Nord skriver Forsvarsministeriet:

- Afhængigt af den konkrete situation, kan der være mulighed for at anvende andre fartøjer, hvis et fartøj er ude af drift – herunder også i Hirtshals og Skagen.

- Forsvarskommandoen kan også bidrage til opgaveløsningen ved brug af andre kapaciteter, såfremt der er udfald på Kystredningstjenestens fartøjer.

quote Så kan det da være, at de har sat lidt turbo på

Niels Kristian Nielsen

Niels Kristian Nielsen er dog nervøs for, at hjælpen er langt væk, hvis der i fremtiden skulle ske noget med deres redningsfartøjer igen.

- Det kan ikke være rigtigt, at man skal gå og spekulere på, hver gang det blæser lidt, eller der er møgtåget, så er der fare for, at der skal ske en ulykke, og vi har ikke noget redningsfartøj, der dur, siger han.

Derfor er det heller ikke tilfredsstillende, at man fra Forsvarsministeriets side siger, at man kan hjælpe til, hvis den hjælp ikke betyder, at man direkte erstatter det ødelagte redningsfartøj.

- Det kan ikke hjælpe noget, at de siger, at de vil bidrage med et andet fartøj, og den så ligger nede i Esbjerg. Der går alt for lang tid, inden den kommer herop, siger Niels Kristian Nielsen.

Nye redningsbåde på vej

- Der har været snak om de sidste mange år, at vi skal have nogle nye redningsfartøjer her på vestkysten, og det synes jeg, at man skulle se efter at sætte nogle penge af til, siger Niels Kristian Nielsen.

Og det kunne virke til, at Forsvarsministeriet har lyttet til kritikken.

De skriver til TV2 Nord, at der løbende over de kommende otte år anskaffes nye og moderne redningsfartøjer, hvoraf de første tilgår Kystredningstjenesten allerede i indeværende år.

Det var en nyhed, som fiskeriformanden ikke havde hørt før, vi snakkede med ham.

- Nå, hold da op. Så kan det da være, at de har sat lidt turbo på, lyder reaktionen.

Selvom det er glædeligt, at der nu er nye redningsfartøjer på vej, så mener Niels Kristian Nielsen alligevel, at det går for langsomt.

- Fra fiskeriets side synes vi, at otte år er alt for lang tid, og vi ville gerne have haft, det kunne være hurtigere, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland