LIGE NU:

Nyt i voldssag mod 12-årig: Nu er 15- og 17-årig sigtet

Nordjyllands Politi fik den 27. september en anmeldelse om, at en 12-årig var overfaldet ved Højene Skole i Hjørring af flere unge. Efter nogle dages efterforskningsarbejde har politiet nu sigtet en 15-årig og en 17-årig.

Efter lidt over en uges efterforskning er Nordjyllands Politi nu blevet klogere på, hvad der skete, da en 12-årig blev slået og sparket ved Højene Skole i Hjørring den 27. september. Det oplyser vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi Sune Myrup.

- Når vi starter sådan en sag op, har vi selvfølgelig forskellige scenarier, vi arbejder med. Men det er først nu, vi rigtigt er blevet kloge på, hvad der ligger til grund for overfaldet. Men indtil vi er færdige med efterforskningen, vil vi ikke ud med de personlige detaljer i forhold til motiv, siger Sune Muryp.

Fem unge involveret i overfaldet

Umiddelbart efter overfaldet havde Nordjyllands Politi tre personer til afhøring på henholdsvis 13, 14 og 15 år. Nu, hvor man er kommet videre i efterforskningen er endnu en 14-årig blevet involveret, og det samme er en 17-årig.

Den 15-årige og 17-årige bliver nu sigtet for vold efter Straffelovens §244 om vold. Den 13-årige og de to 14-årige ville ifølge Nordjyllands Politi også være blevet sigtet, hvis de var over den kriminelle lavalder, men de får i stedet et særskilt forløb, hvor de bliver indbragt for Ungdomskriminalitetsnævnet.

Udover motivet er Nordjyllands Politi også blevet klogere på, hvordan de fem involverede hver især forholder sig til de sigtelser, der er rejst mod dem.

- De individuelle detaljer, og hvad de hver især har forklaret, er ikke noget, vi melder ud indtil videre. Men der er som sådan ikke nogen, der nægter, i forhold til de sigtelser, der er rejst mod dem, siger Sune Myrup.

Oplysningskampagne mod spredning af video har virket

Overfaldet blev filmet på flere mobiltelefoner, hvor videoerne efterfølgende blev delt på det sociale medie Snapchat. Derfor gik Nordjyllands Politi ud med en informationskampagne, hvor man blandt andet kontaktede alle forældre til eleverne på Højene Skole. En indsats, der ifølge Sune Nyrup ser ud til at have virket.

- Vores fornemmelse af situationen er, at det er lykkedes os at inddæmme delingen. For nuværende ser det ud som om, at der ikke er sket en voldsom spredning. Det var også derfor, vi gik massivt ud og advarede mod det, siger Sune Myrup.

Nordjyllands Politi er ved at afdække, hvem der har delt videoerne. Det sker dels ved at afhøre vidner om, hvem de har sendt dem til, og dels ved en digital efterforskning, som man dog ikke ønsker at komme nærmere ind på. Men selvom Nordjyllands Politi mener at have stoppet delingerne, er man dog forberedt på, at det hurtigt kan blusse op igen.

- Vi er selvfølgelig klar over, at det kan ske lynhurtigt, og hvis bare én begynder at dele, så er der fare for, at det kan eskalere. Derfor har vi været ude med opfordringen til forældrene om, at hvis det sker, så snak med jeres børn, og sørg for at få den slettet i stedet for at dele den, siger Sune Myrup.

Sagen overdrages til Anklagemyndigheden og Ungdomskriminalitetsnævnet

Når Nordjyllands Politi er færdige med at behandle sagen, vil sigtelserne mod den 15-årige og 17-årige blive overdraget til Anklagemyndigheden, som skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale mod dem.

Den 13-årige og de to 14-årige vil få deres sag overdraget til Ungdomskriminalitetsnævnet, hvor kommunen vil afgøre, hvad der videre skal ske.

Det 12-årige offer kom ikke alvorligt til skade ved overfaldet.