LIGE NU:

Omfattende hærværkssag for retten: Fire tiltalt for ulovlig kystsikring ved Lønstrup

OPDATERET: Fire personer og en grundejerforening risikerer bøder for knap en halv million kroner for omfattende og ulovlig kystsikring ved Lønstrup. De fire tiltalte nægter sig skyldige. Og deres forsvarer mener ikke, at der er en forening.

I dag begynder retssag i Hjørring, hvor fire personer er tiltalt for ulovlig kystsikring ved Lønstrup, hvor der ad flere omgange er blevet smidt granitsten og beton i området. Der er således tale om to forskellige forhold for ulovlig kystsikring samme sted.

Den 22. juni 2016 ændrede kysten syd for Lønstrup sig pludselig.

En vognmand kom forbi med flere læs granitsten - i alt cirka 650 ton sten, som blev smidt af på stranden for at beskytte kysten og de yderste sommerhuse.

Ingen ville på daværende tidspunkt sige, hvem der havde bestilt vognmanden til at etablere den ulovlige kystsikring. Men Kystdirektoratet og politiet gik ind i sagen for at finde de ansvarlige.

Og i midt i december 2017 blev der igen gjort stor skade på det fredede område syd for Lønstrup.

En bulldozer skubbede sand og beplantning ud over skrænten, og en betonkanon hældte beton nedover skrænten. Et hærværk som chokerede flere lokalpolitikere i Hjørring Kommune, som sammen med Kystdirektoratet anmeldte sagen til politiet.

quote Kvinden havde ifølge anklageskriftet adgang til grundejerforeningens netbank, og den 23. juni 2016 overførte hun 299.930,75 til en entreprenørvirksomhed for udlægning af de cirka 650 ton sten på stranden.

Fra anklageskriftet

Betalte knap 300.000 kroner for sten

Og i dag i retten Hjørring starter retssagen, som tager udgangspunkt i de to ovenstående episoder.

Fire personer - to 68-årige mænd og en 39-årig mand og en 65-årig kvinde - er sammen med en grundejerforening fra området tiltalt for overtrædelse af kystbeskyttelsesloven.

I forbindelse med udlægningen af granitstenene i 2016 er de to 68-årige mænd og kvinden tiltalt for at overføre penge til grundejerforeningen med henblik på at få foretaget den ulovlige kystsikring.

Kvinden havde ifølge anklageskriftet adgang til grundejerforeningens netbank, og den 23. juni 2016 overførte hun 299.930,75 til en entreprenørvirksomhed for udlægning af de cirka 650 ton sten på stranden.

Sand fjernet med bulldozer

Vedrørende hærværket med bulldozer og betonkanon i løbet af december 2017 er de to mænd på 68 år og kvinden tiltalt for at være ansvarlig for, at der blev gravet/fjernet sand og beplantning fra klittens top i området, og at materialet efterfølgende er blevet skubbet ud over skrænten. Ligesom der er blevet hældt beton på skrænten syd for Lønstrup. Også i dette tilfælde er der foretaget en betaling til grundejerforeningen for dette arbejde.

Den fjerde tiltalte i sagen, den 39-årige mand, er blandt andet anklaget for at have skubbet sandet og beplantningen ud over skrænten samt at have bestilt et firma til at levere betonen, der blev hældt nedover skrænten.

Anklagemyndigheden nedlægger påstand om bøder på 100.000 kroner til grundejerforeningen og de to 68-årige mænd, og bøder på 50.000 kroner til kvinden og 75.000 kroner til den 39-årige mand.

Sagen begynder her i formiddag i Retten i Hjørring.