Politi og militær rykkede ud efter fund af granat: Nu viser historien sig at være en helt anden

Politi og militær tog ingen chancer og rykkede søndag ud til det, der nu viser sig at gemme på en simpel misforståelse.

Ammunitionstjenesten EOD blev søndag sidst på eftermiddagen tilkaldt, efter Nordjyllands Politi havde fået en henvendelse fra en strandgæst på stranden ved Tornby syd for Hirtshals; meldingen lød, at der var fundet en granat på stedet.

Der skulle være tale om en gammel tysk mortérgranat fra Anden Verdenskrig.

Men nu viser der sig en ganske anden historie bag den flere timer lange politiafspærring af stranden.

For det var ikke en gammel tysk militærgranat, der blev fundet syd for Hirtshals.

Det slår Ammunitionsrydningstjenesten EOD fast over for TV2 Nord.

Og alt tyder på den store udrykning af politi og militær beror på en misforståelse.

Et kanonslag

En misforståelse, som formanden for Bunkergruppen Hirtshals og militærhistorisk formidler hos Bunkermuseet Hirtshals, Flemming Hammer, først finder ud af, da TV2 Nord gør ham opmærksom på, at EOD slår fast, at det var et kanonslag, som udløste den store udrykning fra myndighedernes side.

På Facebooksiden Bunkergruppen Hirtshals har Flemming Hammer slået et billede op af en tysk otte cm mortér-granat, en Granatwerfer 34, i den tro, at det var sådan en, der var dukket op af sandet på Tornby Strand.

Nu viser det sig, at der med stor sandsynlighed er tale om, at fundet på stranden er det kanonslag, som Flemming Hammer udmærket vidste lå der, fordi en af de faste frivillige folk ved Bunkermuseet allerede fredag havde gjort ham opmærksom på fundet af det langt mindre farlige  kanonslag.

- Jeg fik at vide, der lå et vådt kanonslag, som vores mand lige havde sat et blåt reb om, så jeg kunne finde det senere, når jeg kom forbi. Der stod "kanonslag" på det med danske bogstaver, og jeg havde planer om lige at tage forbi og komme det i en spand og ned i et hul, men jeg nåede det ikke i weekenden, forklarer Flemming Hammer.

Ifølge ham lignede det en våd madpakke, der var skyllet op.

- Formentlig var det nogle drengestreger, nogle der havde forsøgt at fyre kanonslaget af og så bare smed det igen, tilføjer han.

Kunne ikke være håndteret anderledes

Nordjyllands Politi kontaktede søndag eftermiddag Ammunitionsrydderne EOD, efter at have fået oplysninger, der tydede på, at der var tale om fund af en granat på stranden.

- Det har formentlig været en, der ikke har vidst meget om, hvad det var, vedkommende så på stranden, der har slået alarm til politiet, lyder det fra Flemming Hammer, der tilføjer, at det er klart, at politiet så får "møllen til at køre", som han udtrykker det.

- Det kunne ikke være håndteret på andre måder, for det vil ikke være usandsynligt at finde en tysk granat på stranden der, lyder det fra den militærhistoriske formidler hos Bunkermuseet Hirtshals, Flemming Hammer.
Seneste nyt

fra Nordjylland