Seneste nyt:

Politiske trusler i Hjørring: - Jeg havde givet ham fingeren

Borgmester truer udvalgsformand til at skifte mening

To venstrepolitikere i Hjørring Kommune er rasende over, at borgmester Arne Boelt har truet en udvalgsformand i partiet til at skifte mening i en lokalplansag fra Hirtshals. De to venstrepolitikere mener partiet svigter, når Hjørrings borgmester kan presse et byrådsmedlem til at ombestemme sig.

quote Hvis det var mig, der var blevet truet af en borgmester i sådan en situation, så havde jeg givet ham fingeren.

Jørgen Christensen, byrådsmedlem, Venstre

- Trusler og afpresning, det skal man ikke finde sig i. Så viser man svaghed, og så er der også det, at så er man afhængig, og så bliver det bare ved og ved og ved, siger Venstres byrådsmedlem Jørgen Christensen til TV2 Nord.

På et ekstraordinært, online gruppemøde 9. juni klokken 22 om aftenen beslutter venstre, at partiets formand for Teknik- og Miljøudvalget Søren Smalbro skal stemme ja til et lokalplanforslag om Hirtshals, der tillader dagligvarebutikker på en ledig grund på Doggerbanke. Tæt på færgerne, men væk fra bymidten.
Resten af partiets i alt 7 byrådsmedlemmer bliver frit stillet.

- Det jeg får at vide fra to af mine kolleger i byrådsgruppen, det er, at de begge har talt med borgmesteren, og han vil opsige konstitueringsaftalen, hvis man ikke stemte ja, påpeger Jørgen Christensen. Byrådspolitikeren fa Venstre får støtte af sin partikollega Svenning Christenen fra Lønstrup.

- Vi skulle have gået planken ud her, og så måtte vi se, hvad der skete. Vi skulle have holdt fast i vores holdninger, og hvis der var et flertal, så var der et flertal. Det er demokratiets præmisser, fortæller Svenning Christensen til TV2 Nord.

 

- Ikke bare en trussel

Problemet med at stemme ja til lokalplanerne for Doggerbanke skal findes i starten af juni. Her beslutter Venstre, ifølge Jørgen Christensen og Svenning Christensen, enstemmigt på et gruppemøde, at byrådsmedlemmerne skal stemme nej.

Da borgmester Arne Boelt får det at vide, kontakter han straks venstres Søren Smalbro, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget. Her truer borgmesteren med en omkonstituering af byrådet, der vil fratage Søren Smalbro formandsposten i Teknik- og Miljøudvalget.

- Det er ikke noget, jeg bare har truet med. Det er simpelthen en konsekvens, hvis Søren Smalbro ikke havde stemt for, siger borgmester Arne Boelt til TV2 Nord.
Borgmesteren lægger ikke skjul på, at det er ham, der presser Søren Smalbro til at ombestemme sig.

- Her har jeg bare forlangt, at her har vi en formand, og hvis en formand ikke længere går ud og bakker op om det, han selv har sat i gang, så kan vi ikke længere have Søren som formand. Det er rigtigt, forklarer Arne Boelt.

Gruppemøder er interne

Venstres Søren Smalbro mener ikke, han er blevet truet af borgmesteren, og han afviser også at kommentere, hvad der er sket på Venstres interne gruppemøder.

- At der er nogen, der går ud og begynder at refererer, hvad vi har snakket om på gruppemøderne, det er jeg simpelthen ked af, fordi det er ikke i orden. Det er ikke rigtigt. På gruppemøderne, der kan diskutere og snakke, og det kan bølge frem og tilbage, så det er min kommentar til det, siger Søren Smalbro.

Venstres gruppeformand i Hjørring Kommune Henrik Jørgensen mener heller ikke, at Arne Boelt har truet Venstre til at skifte mening.

- Der er ingen, der kan true mig til noget som helst. Det er egentlig bare en beslutning, vi skal træffe i Venstre, om vi er parate til at sætte samarbejdet over styr, når vi er i en konstituering, hvilket ville svare til, hvis det var landspolitik, at vi var i en regering, om vi ville gøre det på grund af en sag i en lokalplan, og det er min vurdering, at det vil vi ikke, fortæller Henrik Jørgensen til TV2 Nord.

- Havde givet ham fingeren

De to byrådsmedlemmer fra Venstre Jørgen Christensen og Svenning Christensen køber partiledelsens forklaringer. De mener stadig, at Venstre, har ligget under for trusler fra borgmester Arne Boelt.

- Det er ikke en fremgangsmåde at drive politik på efter min mening, siger Svenning Christensen, og partikollega Jørgen Christensen følger op:

- Hvis det var mig, der var blevet truet af en borgmester i sådan en situation, så havde jeg givet ham fingeren, fordi man må aldrig lade sig kue på den måde der, påpeger Jørgen Christensen.

Byrådet i Hjørring skal onsdag den 24. juni endelig tage stilling til lokalplanen for Doggerbanke i Hirtshals.