Robotter sparkes, slukkes og druknes - koster adskillige skattekroner
Folk i kommunen slukker plæneklipperne, ødelægger dem eller vender dem om. Video: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Robotplæneklipperne i Hjørring Kommune kan ikke få lov til at være i fred - nu kommer kommunen med opfordring i et Facebook-opslag.
Det er en udfordring at holde robotplæneklipperne kørende i parkerne i Hjørring Kommune. I hvert fald skal kommunens Park og Vej-medarbejdere ofte ud og redde slukkede eller ødelagte robotter.
Særligt i Christiansgave i Hjørring og i Oremoseparken i Sindal sker det ofte:
- Folk har en mani med at slukke dem. Det har den konsekvens, at der skal folk ud fysisk og sætte dem i gang igen - og den tid går fra nogle andre opgaver, siger Bo Nedergaard, teamchef inden for grønne områder og vandløb ved Park og Vej i Hjørring Kommune.
Det har nu fået kommunen til at komme med denne opfordring:
Kræver mandetimer
Det er fjerde sommer, robotterne er i sving med at klippe græs på kommunens arealer, og det er ikke første sæson, der er problemer.
Bo Nedergaard har eksempelvis oplevet en løber, der på sin faste morgenrute i Christiansgave har for vane at slukke alle plæneklipperne, han kommer forbi.
Når robotterne slukkes og flyttes på, skal de have en kode for at kunne genstartes og genoptage arbejdet, og det tager mandetimer. Borgerne kan altså ikke tænde dem igen selv.
I sidste uge blev skjoldet på en af maskinerne rykket af
Bo Nedergaard, teamchef, Park og Vej
- Tanken er jo, at vi sparer tid ved ikke at skulle køre rundt på en plæneklipper og slå græsset, men det gør vi jo ikke, hvis vi skal rundt til de her maskiner hele tiden, siger Bo Nedergaard.
Udover det, koster det også kommunen mellem 25.000 og 30.000 kroner for en ny robotplæneklipper, når folk ødelægger dem.
- Vi oplever, at folk vælter dem rundt, smider dem i søen i Sindal, sparker til dem og hopper på dem, siger Bo Nedergaard og fortsætter:
- I sidste uge blev skjoldet på en af maskinerne rykket af. Der skal man virkelig ville det.
Tror du det er fordi, plæneklipperne generer folk?
- Hvis de gør det, kan vi ikke gøre så meget ved det. Maskinerne kører efter de tråde, de er indstillet til, siger Bo Nedergaard og fremhæver robotternes arbejde:
- De steder, hvor de klipper, bliver græsplænen pænere og kort græs hele tiden.
Kan det være, fordi folk vil have flere vildtvoksende områder?
- Jamen der er rigtig mange andre områder, der bliver holdt vilde i kommunen. Men omvendt er der jo også steder, hvor vi gerne vil have velplejet græs, siger Bo Nedergaard og fremhæver det gamle anlæg i Sindal og Nordre Anlæg i Hjørring som eksempel på steder, hvor planterne vokser vildt.
Fra kommunen lyder opfordringen altså: "Nyd sommeren i vores fælles grønne områder - og hjælp os med med at passe på robotplæneklipperne".