Se de vilde billeder: Nordlys i Hirtshals

Han har forfinet sin teknik og bruger timevis på at få et rigtig godt billede af nordlyset.

Det tager Arturs Pirazkov cirka otte sekunder at tage et billede, der kan fange nordlyset i Danmark. 

Han bruger massevis af timer på at tjekke sine vejrapps, sine apps om stjernernes stillinger og nordlysets bevægelser over himmelrummet. Og når sol, måne og stjerner står rigtigt, så pakker han sit grej og en kande kaffe, og så tager han afsted. 

Herunder kan du se nogle af de billeder, han har fanget 14. -17. januar på stranden ved Hirtshals. Lyset kan være svært at se med det blotte øje.  

Nordlys rå
Foto: Arturs Pierazkov
Nordlys rå
Foto: Arturs Pierazkov
Nordlys rå
Foto: Arturs Pierazkov

Publikum fra nær og fjern

Det er en tidskrævende hobby for Arturs Pirazkov at tage de flotte billeder. Men han kan godt lide det og den glæde, det bringer til andre. Han deler sine billeder i flere grupper på Facebook og har selv oprettet grupper, hvor folk fra både Holland, Tyskland og Sjælland kigger med når han tager billeder i det nordjyske. 

Det er typisk billeder fra Hirtshals, Lønstrup og Rubjerg Knude, han tager billeder. 

Faktisk er han gennem Facebook blevet kontaktet af nogle tyskere, der vil med ham ud at lære, hvordan man tager billeder af nordlyset. 

Nu bliver det nørdet 

Arturs Pirazkov har længe taget naturbilleder i sin fritid. Det er først for nylig - ja siden marts sidste år, han begyndte at fotografere nordlys. 

Og det er ikke en let disciplin. Slet ikke i Danmark, hvor man skal være heldig for at se det. Det har krævet særligt udstyr og særlige indstillinger på kameraet.  Gennem utallige how-to-videoer på YouTube og en masse Google-søgninger er han blevet fortrolig med at fotografere nordlyset. 

Første gang, han fangede et billede af det, var en tilfældighed. 

Han havde slået en lang lukketid på kameraet, da han skulle tage et billede af en ræv. På billedet, kunne han se et grønt slør på himlen. Det viste sig at være fra nordlys, og siden da har han arbejdet for at fange gode billeder af det. 

Når han tager ud for at fotografere nordlys er han typisk afsted i tre til fem timer. Hver billede har en lukketid på 8-15 sekunder, og han sætter lysindstillingerne til f18. 

Når det blæser sætter han ISO på 3200. 


Seneste nyt

fra Nordjylland