LIGE NU:

Skal kirker på landet være lejlighedskirker? I Morild er det en succes

Flere af de små landsbykirker er dyre at opretholde. Derfor kan det være en idé med lejlighedskirker. Sådan én findes allerede i Morild, og der fungerer det godt.

Danskerne flytter fra land til by og har gjort det længe - det mærkes især i de små landsbykirker, som har mistet mange sognebørn.

Derfor ser Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne nu på muligheden for, at flere af kirkerne kan blive såkaldte lejlighedskirker; altså kirker, der kun har åbent på særlige helligedage og ved særlige lejligheder. Det kan være med til at spare menighederne penge - og bruge pengene på fællesskabet frem for renovering og opvarmning af de små kirker.

I Morild, i nærheden af Tårs, har kirken været en lejlighedskirke i flere år. Her fungerer det godt, og antallet af kirkegængere er stabilt til de gudstjenester og højtider, der er.

Færre kirkelige handlinger i Morild - men flere i Tårs

Da Kirsten Munkholt startede som præst i starten af 80'erne i Tårs sogn, hvor Morild Kirke er, var det hver eneste søndag, der var gudstjeneste i landsbykirken.

- Det kunne vi godt se, det var ikke holdbart, og så skruede vi ned for antallet af gudstjenester. Vi synes nu, at vi har fundet frem til, at det fungerer fint, forklarer præsten.

I Morild Kirke er det i dag blevet sådan, at der er lukket hen over vinteren. Kun højtider som jul og fastelavn er der åbent for i kirken - og selvfølgelig for begravelser, vielser og barnedåbe. Om sommeren er der gudstjeneste hver anden dag.

Selvom der nu er færre kirkeligehandlinger i Morild, betyder det ikke, at præsten har mindre at lave. I stedet er der kommet ekstra aktiviteter til den større kirke i Tårs.

Morild Kirke er ikke i nød

Heldigvis gør de anderledes åbningstider i den lokale kirke ikke beboerne i Morild noget.

- Jeg tænker jo, at det er fint nok og man skal nok holde ved, at det er lejlighedsvis åbnet, for der er stort opland ud til Morild Kirke, siger Martin Christensen fra Morild.

Også Tina Isaksen Jensen, hvis børn er konfirmeret i kirken, er godt tilfreds.

- Vi har ikke det store problem med, at den ikke har åbent hver søndag – den har åbent, når vi skal bruge den. Og det er en populær kirke , siger hun.

Det er præstens overbevisning, at Morild kirke vil fortsætte sådan længe endnu, for der er ikke tegn på, at der er behov for at lukke den.

- Som regel er der et pænt antal til de gudstjenester, vi har. Så Morild Kirke er ikke i nød på nogen måde, det er et sted, hvor folk gerne vil komme, siger Kirsten Munkholt.

Kirkeminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet om kirkers betydning som samlingspunkt.