LIGE NU:

Sker hurtigere end forventet: Vinden flytter sandet rundt om Rubjerg Knude Fyr

Torsdag blev Rubjerg Knude Fyr serviceret med stabilgrus, der sikrer, at vinden ikke flytter sandet væk fra soklen.

Det er kun lige lidt over et år siden, at fyret ved Rubjerg Knude blev flyttet 70 meter væk fra skrænten. Da arbejdet var overstået, forventede man, at fyret kunne passe sig selv et stykke tid. Men allerede 13 måneder efter fyret fik nyt ståsted, har man været nødt til at påbegynde nyt vedligeholdelsesarbejde.

For sandet rundt om fyret bliver flyttet med vinden. Og det sker i et højere tempo, end man var forberedt på. 

- Vinden er begyndt at lave turbulens rundt om fyrtårnet, så sandet forsvinder rundt om det. Og hvis man ikke gjorde noget, så ville der være fare for, at fyret vælter, siger Thomas Munkedal. 

Han ejer Munkedal Entreprenørforretning, som står for at lægge et stort lag stabilgrus rundt om fyrets sokkel i håbet om, at vinden ikke kan flytte det ligeså hurtigt som det almindelige sand derude. 

Løsningen er et forsøg, men Thomas Munkedal forventer gode resultater. 
Løsningen er et forsøg, men Thomas Munkedal forventer gode resultater. 
Foto: Per Frank Paulsen

Ifølge Thomas Munkedal er der sket meget siden fyret var færdigflyttet i efteråret 2019.

- Dengang lagde jeg sand op til cirka en halv meter under døren, men bare lidt væk fra fyret var der nu flyttet flere meter sand. Så hvis ikke, vi havde gjort noget, ville fyret have lagt sig ned, siger han. 

Knuden har altid ændret sig

De seneste år har havet ædt flere meter af Rubjerg Knude, og hvis ikke man havde flyttet fyret sidste efterår, var der stor risiko for, at det ville falde i vandet. Fyret blev og bliver stadig påvirket af vinden, men efter det er blevet flyttet, har det andre konsekvenser end tidligere. 

- Før i tiden skulle man grave fyret fri for sand, og nu skal man fylde sand på. Det er helt vildt, hvordan naturen påvirker omgivelserne deruder, siger Thomas Munkedal.

Stabilgrusset vil blive dækket af det omkringliggende sand i løbet af en måneds tid. 
Stabilgrusset vil blive dækket af det omkringliggende sand i løbet af en måneds tid. 
Foto: Per Frank Paulsen

Han fortæller, at stabilgrus, er et naturmateriale, og han forventer, at efter en måneds tid, vil sandet ligge ovenpå stabilgruset, og så vil det ikke være synligt længere. 

- Vi forventer at det kan holde noget længere tid end et enkelt år. Det håber vi. Men det er et forsøg, så vi holder øje med det.

Se video fra arbejdet med at lægge stabilgrus omkring Rubjerg Knude Fyr:

Video: Per Frank Paulsen