Syng dig sund: - Man kan ikke være sur og ked af det, når man synger

"Syng dig sund", sådan lyder et tilbud i Hjørring, hvor en musikterapeut, som er det første sted i Nordjylland, videnskabeligt vil undersøge, hvad sang og musik i fællesskab gør for borgere i sårbare livssituationer.

- Man kan ikke være sur og ked af det, når man synger. Musik gør noget ved en, så man bliver i godt humør.

Sådan siger Tina Lykke, der er en af de 60 deltagere i arrangementet Syng dig Sund denne tirsdag formiddag.

Tina Lykke deltager sammen med andre fra Senfølgeforeningen for Kræftramte, og de er har opbygget et helt særligt fællesskab - og udvider det nu med at synge sammen hver uge i Sundhedscenter Hjørring.

- Jeg synes, det er dejligt. Det er befriende, og man bliver glad, og så møder man ligesindede folk, der har haft kræft, så det er super, siger Jørgen Thomsen, der sidder rundt om samme bord.

Klar med sangbogen - og kaffe på kanden.

Syng dig sund er et projekt, som gennem fællessang skal øge den fysiske, sociale og mentale trivsel hos mennesker i sårbare livssituationer.

Det er musikterapeut Jens Anderson-Ingstrup, der står for formiddagens Syng dig Sund, og han har tidligere gjort sig bemærket, da han for syv år siden som en del af et forskningsprojekt dokumenterede, at sang og musik havde en positiv effekt for folk med demens.

Nu er det musikterapi for sårbare eller udsatte borgere, som den nordjyske musikterapeut har kastet sig over.

- Når vi synger, så sker der noget med vores krop og psyke. Vi får sat gang i nogle gode hormoner, vi får sat gang i nogle gode processer i hjernen, der er med til at løfte vores humør. Det kan også være, vi bliver kede af det, når vi synger, men det i sig selv kan også være sundt, så er det hele ekstra aspekt, at vi gør det sammen, siger Jens Anderson- Ingstrup, der er pH.d i musikterapi og fra Institut for kommunikation og psykologi fra Aalborg Universitet.

Han vil undersøge, om det har en effekt at synge for folk med fysisk eller psykisk sygdom og folk i sårbare livssituationer generelt. 

- Der er fokus på, hvad sang og musik gør for livskvaliteten og sygdomshåndteringen, for nogle kan det decideret virke behandlende, hvis det handler om for eksempel at være ensom, siger han og fortsætter:

- Det bliver vi nysgerrig på, for hvad er det, der rører sig i mennesker, og hvilken effekt har det egentlig.

Syng dig sund er et tilbud til mennesker, som har været igennem et længerevarende kritisk sygdomsforløb eller som er ramt af alvorlig stress, depression eller angst.

Det kan også være patienter med forskellige kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, hjertesygdom, sklerose, parkinsons eller demens. 

Også mennesker med kronisk lungesyge vil have gavn af at træne lunger og vejrtrækningskontrol gennem sang.

Hjørring Kommune er det første sted i Nordjylland, hvor projekt Syng dig Sund bliver afprøvet, og det sker med politisk og økonomisk opbakning - for det ifølge Hjørring Kommune vigtigt at have fokus på.

- Vi støtter økonomisk, fordi det er hamrende vigtigt og rammer bredt. Her er både unge og ældre, som har forskellige årsager til at være her. for hvem sygdom og ensomhed, siger Thomas Klimek, der er socialdemokratisk 2. viceborgmester i Hjørring Kommune og stolt over, at kommunen kan tilbyde arrangementet gratis for borgerne.

Han tilføjer, at tilbuddet passer ind i den kultur- og sundhedspolitik, kommunen arbejder med, som blandt andet handler om at lave flere alternative måder, hvorpå borgerne kan få det bedre med sig selv og en bedre trivsel.

Syng dig sund

Projektet er støttet af bl.a. Spar Nord Fonden, Kulturkanten, Sangkraft Hjørring og Hjørring Musiske Skole.

Syng dig sund finder sted tirsdag formiddag fra kl. 10.00-11.00 på Sundhedscenter Hjørring, Bistrupvej 3, 9800 Hjørring.

Det er gratis at deltage og man må gerne tage en ven eller pårørende med.


Seneste nyt

fra Nordjylland