LIGE NU:

Til madelskere og bage-entusiaster: Kornets hus åbner

Denne lørdag har Danmarks nye madkulturhus, Kornets Hus, slået dørene op for første gang. På en mark lidt syd for Hjørring har det nye oplevelsescenter hjemme.

Et nyt oplevelsescenter i Vendsyssel syd for Hjørring kunne i dag for første gang byde publikum indenfor. Centeret hedder Kornets Hus og er et madkulturhus, hvor publikum få lov at nørde, bage med og smage på det, de kalder historiens vigtigste fødevare: nemlig kornet.

- Altså jeg synes jo, at det er fantastisk, at der er kommet sådan et hus op at stå her midt i en kornmark i Vendsyssel, siger Johannes Vestergaard, der er daglig leder af Kornets Hus. 

Oplevelsescentret er placeret mellem kornmarker på landet syd for Hjørring.

Kornets hus
Kornets hus
Foto: Jeppe Hostrup / TV2 Nord

Pizzabagning og surdejskurser

Det hedder Kornets Hus, og her skal kornets muligheder nørdes og formidles til børn og voksne.

- Man kunne måske godt forestille sig, at hvis man skulle lave sådan et rigtigt turistmål, så skulle det have ligget ude ved vandet eller ude ved Lønstrup, men jeg synes, at det er det helt rigtige sted at lægge det, siger han. 

I baggrunden ligger korn- og melproducenten Aurion – og det er netop Aurions grundlægger, Jørn Ussing, der er idemand bag Kornets Hus.

- I 2002 har jeg skrevet de første tanker, som minder meget om det, det er blevet til. De drømme, jeg havde dengang, er, hvad det er blevet til, fortæller Jørn Ussing.  

Centralt i Kornets Hus ligger et stort åbent bageri, hvor gæster kan deltage i alt fra pizzabagning til surdejskurser, hvor de kan gå helt ned i detaljerne – med et væld af forskellige kornsorter.

Johannes Vestergaard, Daglig leder: Jeg tror ikke, at der er nogle, der ikke kan genkende den der skønne duft, når man kommer hjem til et nybagt brød. Men der ligger en kæmpe stor mulighed for at varriere og nogle store perspektiver i det.

Vigtigt at kende kulturen og historien

I husets anden afdeling ligger en café og et formidlingscenter, hvor kornets historie og kultur skal formidles til centerets besøgende.

- Kornet er det vigtigste i verden i mit hoved i hvert fald. Fordi det er det, der er hele grundlaget for vores kultur og civilisation, siger Jørn Ussing. 

FAKTA

-  I kornets hus synes vi, det er vigtigt, at for at kunne blive dygtigere til at lave mad, skal man kende historien og kulturen, og der har kornet jo haft en rigtig stor rolle i vores madkultur tilføjer Johannes Vestergaard. 

Målet i kornets hus er at gøre de besøgende klogere og give dem inspiration med hjem i deres egne køkkener.

- Vi vil gerne gøre folk til bedre bagere og gøre dem mere tilpasse med at bruge mel, og brød og korn i andre sammenhænge derhjemme. Det er en hel verden, der åbner sig, og det er det, vi gerne vil føre frem heroppe, fortæller den daglige leder.

30 millioner kroner har fået Jørns drøm til at gå i opfyldelse 

Og for Jørn Ussing, der har arbejdet med korn og brød hele sit liv, er Kornets Hus en drøm, der går i opfyldelse:

- Jeg brænder jo stadig for det. Jeg kan se, at så snart jeg får fingrene i det, så er jeg i mit es igen.

Kornets hus har kostet godt 30 millioner kroner, og det er blevet til med støtte fra en række fonde og private virksomheder.