Ulovlig kystsikring: Risikerer bøder for 425.000 kroner

En grundejerforening og fire personer er tiltalt for ulovlig kystsikring ved Lønstrup. Men findes grundejerforeningen overhovedet? Det er op til anklageren at bevise.

Onsdag måtte fire personer fra Lønstrup møde op i retten til første dag i retssagen om den ulovlige kystsikring.

Ifølge anklageskriftet har de fire i forening fået kørt 650 ton granitsten, jord, sand og beton ud på skrænten og stranden nedenfor deres sommerhuse ad to omgange.

Anklagemyndigheden brugte retssagens første dag på at fremlægge sagens dokumenter og tekniske beviser. Torsdag skal 11 vidner så afgive forklaring i retten, og fredag forventes der dom i sagen.

Skrænten ved Lønstrup er fredet som et såkaldt Natura 2000 område, og derfor ser anklagemyndigheden på den påståede selvtægt med stor alvor. Selvom sommerhusejernes situation er desperat, er kystsikringen ulovlig. Hvis de bliver dømt risikerer de derfor samlet bødestraffe for over 400.000 kroner.

En desperat situation

Næstformand i Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring, Arnold Simonsen har sympati for de fire tiltalte, men han mener, de har handlet forkert. 

- Jeg er enig i, at der er mange, der er kommet i en desperat situation. De kan se deres huse styrte ned, det er der ingen, der synes er sjovt. Det synes vi heller ikke. Problemet er bare, at det er et område, der er omfattet af fredning, og den synes jeg, vi skal tage vare på, siger han. 

quote De kan se deres huse styrte ned, det er der ingen, der synes er sjovt. Det synes vi heller ikke. Problemet er bare, at det er et område, der er omfattet af fredning.

Arnold Simonsen, Danmarks Naturfredningsforening

Foruden de fire personer, er også en grundejerforening er tiltalt i sagen.. Men det store spørgsmål er, om foreningen overhovedet findes. Den er ikke repræsenteret i retten og de fire tiltalte personers forsvarer hævder, at der efter hans opfattelse slet ikke findes en forening. Der findes ingen vedtægter, ingen referater fra generalforsamlinger eller andet, der viser, at foreningen overhovedet eksisterer. 

Ejerforeningen kræves, hvis altså den viser sig at eksistere, idømt en bøde på 100.000 kroner.

Sommerhusejer: - Det er nødvendigt at sikre skrænten

Retssagen blev idag overværet af flere andre sommerhusejere. Blandt andet Poul Møldrup, der selv har et sommerhus i Lønstrup. Hans hus ligger 300 meter fra skrænten, så det er ikke umiddelbart i fare. Alligevel fulgte han retssagens første dag med stor interesse.

- Jeg er imod selvtægt, for hvis det er tilladt, hvor er vores samfund så henne? På den anden side må jeg konstatere, at det efterhånden er nødvendigt at sikre skrænten. Det kan bare ikke være en opgave for husejerne, for det koster alt for mange penge for pensionister. Det må være en opgave for Staten, lyder hans vurdering.  

Det er nu op til anklagemyndigheden at bevise, at det er en faktisk forening, som har handlet på vegne af de tiltalte borgere. Det skal blandt andet ske ved gennemgang af en række pengestrømme fra den konto, der er oprettet i en ejerforenings navn og de tiltaltes egne bankkonti. En række af betalingerne for det udførte arbejde kommer fra en konto, der bærer den, måske fiktive, ejerforenings navn.
En konto, som den ene tiltalte, en 65-årige kvinde, havde fuldmagt til.

De fire tiltalte nægtede onsdag at svare på spørgsmål i retten, ligesom hverken anklager eller forsvarer ønskede at kommentere sagen overfor TV2 Nord før der er faldet dom. 


Seneste nyt

fra Nordjylland