Vendsyssel Teater skifter kurs midt i krise: Det lokale kulturelle fyrtårn skal rejse sig igen

Drømmen for teatret er at blive et kulturelt fyrtårn, som teatret oprindeligt var.

Sådan lyder det fra Rolf Heim, der er direktør for Vendsyssel Teater.

Han tiltrådte stillingen som teaterdirektør midt i den værste økonomiske krise, som det blot seks år gamle teater befinder sig i.

quote Vi går efter et bredere repertoire og familieforestillinger, så der også er mere at grine ad

Rolf Heim, direktør, Vendsyssel Teater.

Det slår ham ikke ud. Det er, som han siger, en opgave, der skal løses.

En opgave, som han, siden han begyndte i jobbet 17. april, har været fokuseret på.

Han lægger ikke skjul på, at teatrets økonomiske krise lige nu er en udfordring, og fremtidens drømme afhænger af, hvorvidt byrådet i Hjørring Kommune på onsdag har stemt for at yde teatret økonomisk førstehjælp.

De lokale skal tilbage i salen

For virkeligheden er lige nu, at publikum svigter og er ikke kommet tilbage til teatersalen siden coronakrisen.

- Det, vi drømmer om, er at få vores publikum tilbage.  Vi vil gerne have borgerne fra Vendsyssel tilbage i deres teater. Vi har meget mere lokal fokus på de forestillinger, vi arbejder med, så det er genkendeligt for folk med lokale fortællinger. Vi går efter et bredere repertoire og familieforestillinger, så der også er mere at grine ad, og der kommer mere musik på scene, siger Rolf Heim.

Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Mangler fem millioner kroner akut

Økonomien for Vendsyssel Teater er akut så dårlig, at bestyrelsen er på knæ over for Hjørring Kommune og har bedt om de fem millioner kroner, der mangler her og nu.

Byrådet i Hjørring skal på onsdag tage stilling til, om man vil bevillige 1,2 millioner kroner i ekstraordinær støtte samt tilbyde teatret et lån på fire millioner kroner.

En økonomisk redningsplanke, der for få uger siden blev godkendt af det politiske økonomiudvalg i kommunen.

Hvis det sker, så er det kriseramte Vendsyssel Teater klar til en genstart.

Eller som direktøren udtrykker det, en ny udvikling i en "on going proces".

Helt i tråd med den genopretningsplan, som blandt andet bestyrelsen har arbejdet på.

- Vi skal gå tilbage til de gamle idéer og lave teater for de mennesker, der bor her, fastslår Rolf Heim.

quote Der er nye tider på vej, og med nye tider skal der også en ny kaptajn ved roret

Henrik Jørgensen, afgået bestyrelsesformand, Vendsyssel Teater

Bestyrelsen skal have ny formand

Det skal ske i samarbejde med den nye direktør og en ny kommende bestyrelsesformand, da den hidtidige formand Henrik Jørgensen netop har meddelt, at han stopper.

Henrik Jørgensen fortæller, at han efter moden overvejelse nu kan gå fra borde som formand og give plads til en ny formand, fordi sporene for de kommende år er lagt godt tilrette for både bestyrelse og ny ledelse på teatret.

- Der er nye tider på vej, og med nye tider skal der også en ny kaptajn ved roret, skriver Henrik Jørgensen i en pressemeddelelse.

Det er blot to uger siden, et samlet økonomiudvalg i Hjørring Kommune udtrykte kritik af bestyrelsen. Det skete, fordi man mente, at teaters bestyrelse ikke havde orienteret kommunen i tide om de store økonomiske vanskeligheder.

Redning eller konkurs

Hjørring Kommune bidrager hvert år med omkring otte millioner kroner til teatret, og samme tilskud får Vendsyssel Teater fra Slots- og Kulturstyrelsen, ligesom også Frederikshavn Kommune bidrager økonomisk til teatret i Hjørring.

De blodrøde tal på bundlinjen kom som en bombe under det politiske system, hvorfor man også stiller krav om, at teatret kommer under skærpet tilsyn, såfremt der i næste uge er politisk vilje til at redde teatret.

Alternativet er, at teatret går konkurs.

Det er der - ifølge TV2 Nords oplysninger - intet, der tyder på, vil ske, men det er formelt byrådet, der skal afgøre det. Flere politikere, som TV2 Nord har talt med, siger, at der er tale om en bunden opgave, idet en lang række bidragsydere til det knap 200 millioner kroner dyre nybyggeri midt i Hjørring har betinget sig, at kommunen sikrer driften af teatret.

Rolf Heim tiltrådte som direktør for Vendsyssel Teater midt i april i år.
Rolf Heim tiltrådte som direktør for Vendsyssel Teater midt i april i år.

Direktøren ser lyset

Rolf Heim er naturligvis spændt på, om kommunen vil støtte og dermed sikre teatrets overlevelse, og indtil da arbejder han på at stramme budgettet.

- Alle taler om fortiden, men jeg som ny chef skal tænke på fremtiden, så det er det, jeg er i gang med, så vi kan se lyset igen. For vi vil have Vendsyssel Teater til igen at blive det kulturhus, som det var tiltænkt, og vi skal lave noget for publikum, så de føler, at "det er vores teater", fastslår den 61-årige teaterdirektør med 30 års erfaring i branchen.

OM VENDSYSSEL TEATER

  • Vendsyssel Teater er en selvejende institution, der modtager driftstilskud fra Hjørring Kommune, Frederikshavn Kommune og Kulturministeriet.

  • Vendsyssel Teater er Danmarks nordligste selvproducerende teater og blev etableret i 1984. 

  • Det nuværende teater blev indviet i 2017 på Banegårdspladsen 4 i Hjørring 


Seneste nyt

fra Nordjylland