Anja blev offer for hospitalsrod: - Jeg synes, det er umenneskeligt
En nordjysk patient føler sig dobbelt ramt af masseaflysningerne af operationer på Aarhus Universitetshospital i december måned. Først måtte Anja Laustsen gå sygemeldt i to måneder med smerter, og så mistede hun sit job.
Anja Laustsen er havnet i det, hun kalder en desperat situation, efter at hendes rygoperation på Aarhus Universitetshospital blev udskudt. Det sendte hende ud i en langtidssygemelding.
- Det er menneskeligt meget, meget hårdt, siger Anja Laustsen.
Hun fik besked på straks at sygemelde sig, da hun blev undersøgt første gang i Aarhus i november. Hun kunne dog først blive opereret en måned senere. Den operation blev også udskudt en måned. Imens blev smerterne værre og værre.
- Jeg synes, det er umenneskeligt. Det er en virkelig hård konsekvens for mig, for det er jo ikke min skyld. Det værste man kan gøre ved mig, er at tage mit arbejde fra mig.
Anja Laustsen
-Det var håbløst. Vi er jo en hel familie med to børn, der havde planlagt efter den her operation. Vi havde lagt alt klar. Min mand havde taget fri fra arbejde. Der var masser af ting, vi havde gjort, for at det skulle kunne lade sig gøre, siger Anja Laustsen.
I et brev til den nordjyske patient begrunder Aarhus Universitetshospital udsættelsen med ”den store udflytning til Skejby Sygehus” og skriver blandt andet: ”Det er yderst beklageligt og har store konsekvenser for patienten og hendes hverdag. Det er vi klar over." Den lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, forstår godt frustrationen.
-Jeg kan sagtens forstå at hun som patient gerne ville have haft et andet forløb. Vi ville også gerne have, at man kunne have lavet et andet forløb med en operation, der også tog hensyn til patientens privatliv og ansættelsesforhold. Det bestræber vi os faktisk på. Desværre er det sådan, at det ikke altid kan lykkes, og her kunne det desværre ikke lykkes, siger Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital.
Dobbelt ramt
For et par uger siden blev det åbenbart for meget for Anja Laustsens arbejdsgiver, en interesseorganisation, som fyrede hende fra jobbet som digitaliseringskonsulent.
- Jeg synes, det er umenneskeligt. Det er en virkelig hård konsekvens for mig, for det er jo ikke min skyld. Det er jo ikke min skyld at operationen blev udskudt. Det værste man kan gøre ved mig, er at tage mit arbejde fra mig. Jeg er en arbejdshest, som altid har arbejdet mere end 37 timer. Jeg føler mig i den grad dobbelt ramt, siger Anja Laustsen.
Den lægefaglige direktør forklarer, at fire hospitaler lige nu er ved at blive flyttet sammen til ét i Aarhus. Anja Laustsen blev opereret på det gamle kommunehospital, der har egen sterilcentral.
- Her er problemet, at man mangler personale. Det er årsagen til, at patienten her får et mindre hensigtsmæssigt forløb, siger Jørgen Schøler Kristensen.
- Men det lyder lidt som det i forklarede i december: mangel på sterilt udstyr, it-problemer, mangel på personalemangel og flytteproblemer. Hænger det hele ikke sammen?
- Det hele hænger ikke sammen, men man kan godt sige at udefra set, så er menneskekapacitet en fællesnævner for det her. Altså vi kan ikke nå alt det, man gerne ville, siger Jørgen Schøler Kristensen, den lægefaglige direktør.
Den komplicerede rygoperation gik godt - da den endelig blev til noget. Genoptræningen forløber også bedre end forventet, men processen og tabet af job gør ondt på Anja Laustsen.
- Jeg er normalt en stærk person, men mange menneskelige konsekvenser her betyder, at jeg har været nødt til at tage til psykolog og snakke om de her ting, siger hun.
Anja Laustsen siger, at hun ikke har overskud til at klage over forløbet på Aarhus Universitetshospital. Foreningen Danske Patienter siger til TV2Nord, at de ikke har noget løsningsforslag og derfor ikke kan byde ind med noget i sagen.