Foto: Jesper Christiansen

Foto: Jesper Christiansen

Foto: Jesper Christiansen

Foto: Jesper Christiansen

1 af 4

De nordjyske kyster bliver rustet til vinteren

Om mindre end en uge er det officielt vinter, og siden 2013 har fem navngivne vinterstorme ramt Danmark. Derfor er der lige nu gang i en ekstraordinær kystbeskyttelsesindsats for at sikre Nordjyllands mest udsatte kyststrækninger.

Kystteknisk chef Per Sørensen fra Kystdirektoratet ser nærmere på det arbejde, der er i gang for at sikre kysten ved Lønstrup. Det 111 meter lange skib Njord R har været omkring 20 kilometer ude i Nordsøen for at samle sand op. Nu nærmer det sig igen Lønstrup for at læsse sandet af.

Sandfodringen foregår ved, at skibet pumper sandet ud på revlen langs kysten. I alt skal kysten ved Lønstrup, Løkken og Nørlev fodres med 120.000 kubikmeter sand.

Læs også Ny kystsikring redder historisk perle i Skagen

- Man skal bare have sandet ind i det aktive profil, og der er det billigst at få det ind ude på revlen, så man får mest beskyttelse for pengene ved at benytte denne metode, siger Per Sørensen, kystteknisk chef i Kystdirektoratet.

Ekstraordinær indsats

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget afsatte tidligere i år 10 millioner kroner til den ekstraordinære kystbeskyttelse ved den nordjyske vestkyst. Hjørring Kommune og grundejerne i området bidrager med 1,7 millioner kroner til projektet.

Det sand, I tilfører nu - omkring 120.000 kubikmeter - er det ikke bare en dråbe i havet?

- Man skal se på det sådan, at det er ligesom at børste tænder. Det er også en dråbe hver eneste gang, du børster tænder, men du er nødt til det, fordi der er et slid på dine tænder. Det samme er der med kysten. Det hjælper i et stykke tid, og det er bedre, end hvis man ikke gjorde noget, siger Per Sørensen.

I Skagen er der også gang i et større sandfodringsprojekt lige nu. Her bliver en strækning på 2,5 kilometer ved Grenen tilført 110.000 kubikmeter sand, som skal være med til at holde havet i skak.

Hvor godt er de nordjyske kyster rustet til vinteren nu?

- De steder, hvor der er kystbeskyttet er de rigtig godt rustet til vinterens storme. Nu er det spændende at se, hvor mange der kommer, men kysterne er klar, fastslår Per Sørensen.

Navngivne vinterstorme i Danmark siden 2013

Bodil (5.-6. december 2013)
Dagmar (9. januar 2015)
Egon (10. januar 2015)
Helga (4. december 2015)
Urd (26. december 2015)

Kilde: DMI

 

02:08

Sandfodring igang i Lønstrup i dag

Luk video