LIGE NU:

Elever ombord: Fiskeriet vil have unge ud på havet

Fiskeribranchen mangler unge mennesker, der er klar til at tage til søs. Men tilgangen til uddannelsen falder, og derfor vil branchen nu gøre sig attraktiv overfor de unge.

Selvom man bor i kort afstand til en af landets største fiskerihavne, så ved man ikke nødvendigvis meget om livet på havet. Det var i hvert fald begrænset, hvad eleverne på Skallerup Friskole vidste om, hvad det vil sige at være erhvervsfisker, før de i dag blev inviteret med på skibet Asbjørn. 

- Jeg synes selv, at jeg ved alt for lidt, i forhold til hvor meget det er rundt omkring os. Det har været lidt i nyhederne i forhold til kvotekonger og sådan noget. Men ellers synes jeg ikke, at man ved noget, lyder det fra Kirsten Beikes, som går i 9. klasse på Skallerup Friskole.  

Mangler unge fiskere

Det skal et nyt initiativ fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation lave om på. De har startet et samarbejde med Skallerup Friskole, som skal gøre eleverne klogere på, hvad det egentlig vil sige at være erhvervsfisker. 

Der er nemlig i høj grad brug for, at flere unge vælger en uddannelse indenfor fiskeriet. Sidste år var der en tilgang på 46 nye elever på erhvervsfiskeruddannelsen på Fiskeriskolen i Thyborøn, selvom skolen kan optage omkring 80 på hver ny årgang. Og det er en udfordring. 

- Uden unge mennesker er det klart, at vi har en udfordring i, hvordan vi skal føre det videre, fortæller formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Fridi Magnusen og fortsætter: 

- Vi ønsker at komme ud med lidt mere reel viden om fiskeriet og hvad fiskeriet egentlig er for en størrelse. Vi synes, der har været meget snak om fiskeriet efterhånden med mange negative historier om fiskeriet og politik. Så vi ønsker at komme ud med det vi gør til hverdag og vise det til de unge mennesker, så de kan fortælle den gode historie om fiskeriet, og om hvad fiskeriet kan. 

Klar til praktik

Eleverne fra Skallerup Friskole skal i løbet af den næste måned blive endnu klogere på fiskeriet i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentorganisation. Resultaterne skal de fremlægge på Naturmødet i Hirtshals i slutningen af maj.

Men allerede efter en enkelt dag på skibet, har Kirsten Beikes fået lyst til måske at kigge lidt nærmere på fiskeriet, når hun inden længe skal i erhvervspraktik. 

- Nu har vi snakket om at komme i praktik herude, og det er helt sikkert en ting, som jeg vil gøre, fortæller hun. 

Hvis samarbejdet med Friskolen Skallerup bliver en succes, vil Danmarks Pelagiske Producentorganisation måske brede initiativet ud til andre skoler. 

kunst1

Ny udstilling i det fri: Sommeren byder på kunst i Bramslev Bakker

malthe-hans

play 18-årig laver kampagne for borgmester: - Der er meget, der har ændret sig

Sol i Nordjylland, blå himmel, sommervej

play Solskin og masser af blæst over Nordjylland lørdag

110621 Kaniner mishandlet

play Kaniner mishandlet og slået ihjel i dyrepark for anden gang: - Det er jo skrækkeligt

kunst1

Ny udstilling i det fri: Sommeren byder på kunst i Bramslev Bakker

malthe-hans

play 18-årig laver kampagne for borgmester: - Der er meget, der har ændret sig

Sol i Nordjylland, blå himmel, sommervej

play Solskin og masser af blæst over Nordjylland lørdag

Til forsiden

Til forsiden