Hirtshals 100 år: - Der er positive vinde over det hele

2019 kan Hirtshals fejre 100 års jubilæum, men det er ikke det eneste den gamle havneby kan fejre.

I 1919 blev de første planer lagt for det havnebyggeri, der den dag i dag driver rigtig meget af livet i Hirtshals. Det bliver i denne weekend fejret med byfest, kransenedlæggelse og musik det meste af dagen. 

100 års jubilæum er dog ikke det eneste, der er værd at fejrer i Hirtshals for tiden. Efter mange år med butikslukninger og problemer med væksten, er udviklingen ved at blive positiv på Vestkysten. 

- Det går fantastisk. Der er positive vinde over det hele, fortæller Per Martensen, der er handelschef for Hirtshals Handel og Erhverv. 

Det hele symboliseres af byens gågade. Her er tomme og støvede butiksfacader skiftet ud med fyldte butikker. 

- Næsten hele den gågade, vi har heromme bag ved, den er stort set fyldt. For et år siden var der mange tomme butikker, fortæller Per Martensen. 

En af dem, der har valgt at åbne sin nye butik i Hirtshals er Peter Nimand, der har åbnet en delikatesseforretning i gågaden. 

- For flere år siden stod der mange tommer butikker hernede, men nu var der begyndt at komme lidt mere liv, og så synes vi, at det var en delikatesseforretning, der manglede her i Hirtshals, fortæller Peter Nimand. 

Historisk udvikling er vendt

Udviklingen har været savnet i byen, der har været i en svær periode. Der fortæller Ida Lange, der har en Ph.D i byudvikling og har forsket i Hirtshals' udvikling siden de første spadestik til havnen blev taget i 1919. 

- Da vi kom op i gennem 60 og 70 var hirtshals i en rivende udvikling, men det stagnerede for cirka 20 år siden, og siden dengang er det gået dratisk tilbage, fortæller Ida Lange. 

Men med indgriben fra kommunen og initiativer som blandt andet det populære naturmøde er de nu igen ved at have vind i sejlene i Hirtshals. 

-  Det vi så begynder at se i dag og i løbet af de seneste år, det er faktisk en ny opblomstring af byen, fortæller Ida Lange. 

Nu håber handelschefen blot, at beboerne i havnebyen kan holde skruen i vandet. 

- Jeg kan ikke se, hvordan det skal stoppe - jeg er optimist. Det skal jeg være, fortæller Per Martensen. 

Fejringen af 100 år-jubilæet kulminerer til efteråret, hvor der er stor fest i Hirtshals Idrætscenter. Her blev de godt 600 billetter udsolgt på bare 8 timer. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland