Foto: Per Frank Paulsen

04:01

Det vil forringe kvaliteten af den roste "Hjørring-model" når kommunen, for at få mere ud af pengene, skifter fysioterapeuter ud med ergoterapeuter og fitnesstrænere, lyder kritikken.

1 af 2

Hjørring Kommune fjerner fysioterapeuter fra rost model

Hjørring Kommune har i de seneste år sparet 50 millioner kroner ved at øge indsatsen på beskæftigelsesområdet. De fysioterapeuter, som har været med til at få folk i job, er blevet afskediget, og det vækker bekymring.

I dag er det præcis et år siden, Freddie Frydkjær fra Bindslev blev opereret for tre diskusprolapser i ryggen. Han knokler nu hårdt for at vende tilbage på fuld tid til sit job som softwareingeniør. Freddie Frydkjær har i de seneste måneder været tilkoblet en fysioterapeut i Hjørring Kommunes helhedstilbud, og han føler, at det har fået ham på rette spor.

- Jeg er ikke helbredt på nogen måde, men jeg har troen på, at det her kan føre mig tilbage på arbejdsmarkedet, siger Freddie Frydkjær.

De fem fysioterapeuter i helhedstilbuddet indgår i det, der hedder tværfaglig analyse. Det vil sige, at fysioterapeuter i samarbejde med psykologer og sygeplejersker finder ud af, hvilket tilbud den enkelte borger skal have for at få den bedst mulige hjælp.

- Og det synes jeg faktisk er en opgave, vi har løftet rigtig flot, og det viser tallene jo også, siger Christina Sørensen, fysioterapeut i helhedstilbuddet i Hjørring Kommune.

Borgerne var tilfredse

Tilfredsheden med det tværfaglige arbejde for at få borgere i Hjørring Kommune tilbage på arbejdsmarkedet er stor. Derfor kom det også som en stor overraskelse, da de fem fysioterapeuter i begyndelsen af marts blev opsagt.

- Det er jo i hvert fald svært, hvis man siger, at vi ændrer på grund af evaluering, når evalueringen viser, at det fungerer rigtig godt. Så smider man lidt barnet ud med badevandet i min optik. Jeg kan ikke forstå, at man ikke har lyst til at lave mere af det, der går rigtig godt, siger Christina Sørensen med henvisning til den beskæftigelsesindsats, der er blevet kendt som "Hjørring-modellen". 

Læs også ”Hjørring-modellen” har fået flere i job og uddannelse

"Hjørring-modellen" har med tværfagligt samarbejde i beskæftigelsesindsatsen har været en stor succes i de seneste år. 1. december sidste år blev endnu en fysioterapeut ansat i helhedstilbuddet, men kommunen mener altså ikke, at fysioterapeuterne skal være en del af tilbuddet til borgerne i fremtiden.

- Vi er kommet frem til, at vi kan styrke den jobrettede fysiske screening ved at trække nogle flere af vores ergoterapeuter ind i den del af opgaven, og vi er også kommet frem til, at vi kan styrke den fysiske træning og levere mere fysisk træning til de borgergrupper, vi har, ved at trække nogle andre medarbejdergrupper ind, som har erfaring med fysisk træning, siger Leif Johannes Jensen, der er økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør i Hjørring Kommune.

Sparer ikke penge

Politikerne i Hjørring Kommunes arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalg har givet forvaltningen til opgave at forsøge at forbedre "Hjørring-modellen", som indtil videre har givet kommunen en besparelse på omkring 50 millioner kroner.

- Det her er ikke noget, vi gør for at spare penge, men for at levere mere af det gode, siger Leif Johannes Jensen.

Fysioterapeuterne undrer sig over, at der pludselig ikke er plads til dem længere, og de frygter, at ændringen af personalesammensætningen kan få konsekvenser for de borgere, der gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet.

Læs også Jobcenter i Hjørring satser og får flere hundrede i arbejde

- Jeg havde en sagsbehandler for en uge siden, som sagde, at det her betyder, at nogle borgere ikke kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, og det synes jeg er rigtig ærgerligt, fordi "Hjørring-modellen" netop arbejder med at give det rette tilbud til rette borger på rette tidspunkt, siger Christina Sørensen.

Freddie Frydkjær har mærket store forbedringer i de seneste måneder. Det tilskriver han fysioterapeuternes arbejde, og derfor bekymrer det ham også, at de snart ikke er en del af "Hjørring-modellen" længere.

- Jeg synes, det er en skam, fordi det er et unikt tilbud i Hjørring Kommune, og det tilbud har jeg været stolt af, når jeg har fortalt mine arbejdskolleger, at vi som kommune har kunnet tage os af dem, der gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg kæmper med næb og klør for at komme tilbage på fuld tid til arbejdsmarkedet, så jeg føler, at det her var det rigtige for mig, siger Freddie Frydkjær.