Kloakering og elektrisk gadebelysning: Beslutninger fra 1842 kan ses på nettet
De seneste fem måneder har arkivarerne på Hjørring Kommunearkiv arbejdet med at indscanne og digitalisere arkivmateriale fra 1842 til 1942. Materialet kan hjælpe både forskere og interesserede borgere med at blive klogere på alt fra beslutningsprocesser om vejanlæg til, hvad borgerne fik at spise på fattigmandshjem.
Hjørring Kommune har digitaliseret protokoller for sognekommuner fra perioden 1842-1942. Alle oplysninger kan nu ses på internettet.
En person har haft en noget specielt job på Hjørring Kommunearkiv de seneste fem måneder.
Tusindvis af sider er blevet scannet ind, så de nu findes digitalt med adgang for alle.
Rent bevaringsmæssigt er det vigtigt, at vi har digitaliseret alle de her gamle dokumenter. De originale protokoller bliver selvfølgelig langsomt nedbrudt, og de tager jo skade hver gang, at man bare bladrer i dem.
Daglig leder af Hjørring Kommunearkiv, Michael Johansen.
Diskussioner og beslutninger om blandt andet kloakering og elektrisk gadebelysning er bare nogle af de ting, som protokoller fra perioden 1842-1942 indeholder.
Informationerne stammer fra de sognekommuner, som i dag udgør Hjørring Kommune.
Interesserede kan få et unikt indblik i, hvordan politiske beslutninger et blevet til for næsten 200 år siden i Hjørring og omegn.
- Det kan være oplysninger om vedligeholdelse af vejanlæg, uddeling af ydelser til fattige, driften af skoler, og det vi i dag kender som børne- og familiesager, fortæller arkivar og daglig leder af Hjørring Kommunearkiv, Michael Johansen, til TV2 Nord.
At det nu er muligt, for hvem som helst at bladre og finde oplysninger, skal først og fremmest findes i en praktisk årsag.
- Rent bevaringsmæssigt er det vigtigt, at vi har digitaliseret alle de her gamle dokumenter. De originale protokoller bliver selvfølgelig langsomt nedbrudt, og de tager jo skade hver gang, at man bare bladrer i dem, forklarer Michael Johansen.
Dyrt isenkram
Det er udstyr til 130.000 kroner, der har gjort det muligt for Hjørring Kommunearkiv at smide de tusindvis af sider på internettet.
En donation i sommeren 2018 fra ENV-fonden har ført til købet af en Zeutschel os 12002 bogscanner.
I alle de offentliggjorte protokoller er der ingen udeladelser af informationer.
Det gælder heller ikke personfølsomme oplysninger.
- Alt det materiale, vi har med at gøre, er omfattet af arkivloven. Det betyder, at materialet er beskyttet af en tilgængelighedsfrist på 75 år i forhold til sager, hvor det drejer sig om rent privatlige forhold. Så hvert år bliver mere og mere materiale offentlig tilgængeligt, for vi sidder jo også og arkivere materiale af nyere dato, siger Michael Johansen.
Arkivaren fremhæver, at særligt folk med lokalhistorisk interesse, og personer der beskæftiger sig med slægtsforskning, vil få gavn af digitaliseringen.