Målrettet indsats skaber jobs til psykisk syge i Hjørring

En fjerdedel af borgerne på offentlig forsørgelse i Hjørring Kommune har enten en psykisk diagnose eller er psykisk sårbare. Ny metode har med succes fået langt flere af netop disse borgere i arbejde.

Flere og flere danskere bliver hvert år diagnosticeret med en psykisk diagnose. Det betyder også, at flere og flere borgere falder i den gruppe af borgere, der ikke er tilgængelig for arbejdsmarkedet. 

Det har man indset i Hjørring Kommune. Derfor har de sat nogle særlige initiativer i gang, der skal hjælpe personer med en psykisk diagnose ind på arbejdsmarkedet.

- Vi har haft fokus på denne målgruppe længe, fordi de udgør så stor en del af dem som vi har på offentlig forsørgelse. I sommer lavede vi en foreløbig evaluering efter ti måneder, og der viste det sig, at 56 % af dem der allerede var afsluttet, de var kommet i job eller uddannelse, fortæller Torben Birkeholm, der er seniorkonsulent i arbejdsmarkedsforvaltningen hos Hjørring Kommune.

Det er cirka 30 procent flere, end hvis ikke personerne var en del af de nye initiativer. Det nye program hedder IPS, og det står for individuelt planlagt job med støtte. 

- Det indeholder et brud med den opfattelse af, at man skal helbrede folk, før de kommer i arbejde. Det man gør ved den her metode, det er, at man tager fat på dem og snakker arbejde som det første, og så kan det foregå samtidig med, at de for eksempel bliver behandlet i psykiatrien, fortæller Torben Birkeholm. 

Udover at det er godt for kommunekassen, at flere kan arbejde, så er det også godt for de personer, der ellers kommer til at gå hjemme. 

- For ens værdighed er det meget vigtigt, at man er selvforsørgende, og der er Hjørring Kommunes jobcenter rigtig gode til at hjælpe folk med en psykiatrisk diagnose tilbage i arbejde, fortæller Mads Bilstrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening. 

Det er ikke kun på værdigheden, det hjælper. Rent faktisk er det også godt for helbredet. 

- Udover at de får et arbejde og kan forsøge sig selv, så oplever vi også, at det har en positiv effekt i forhold til hvordan de oplever deres symptomer, fortæller Torben Birkeholm. 

I Hjørring Kommune er de så gode til at få personer med en psykisk diagnose i arbejde, at de er i kontakt med flere andre danske kommuner, der er interesserede i modellen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland