Foto: Niels Meredin

Minder fra fortiden skrider i vandet

Kysterosion har længe hærget de nordjyske kyster. Nu vil Slots- og Kulturstyrelsen se på, hvilke skader vind og vejr har på landets fredede fortidsminder.

De fredede fortidsminder er i fare for at forblive fortid.

Kysterosion har længe hærget de nordjyske kyster, og i Nørre Lyngby blev kirken allerede for over hundrede år siden fjernet. Nu er der kun et hjørne af den gamle kirkegård tilbage. Den er én af 700 fredede fortidsminder i Danmark som Slots- og Kulturstyrelsen nu vil tilse, inden de forsvinder helt.  

De næste to år vil styrelsen tilse de 700 fredede fortidsminder i hele landet, der ligger under 50 meter fra kysten, og dermed er truede af kysterosionen. 

- Naturen går sin gang, men det, vi gerne vil, er at få de oplysninger ud af det, som vi kan, siger Marlena Haue, der er museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.  

Tre af de 700 fredede fortidsminder ligger i Nordjylland: befæstningsanlægget på den lille ø Deget ud for Frederikshavn, Frederik den syvendes kanal i Løgstør og den gamle kirkegård i Nørre Lyngby. 

Hos Vendsyssel Historiske Museum vil man gerne sikre, at den nordjyske historie bevares og stadig opdages for at kunne fortælle om fortiden. Derfor er man glad for, at der nu bliver gjort status på skaderne.  

- Vi har brug for, at alle holder øje med de fredede fortidsminder, derfor er det en god idé at få sat fokus på dem, siger Marlena Haue.  

Hvis arkæologerne skal nå at få oplysninger fra kirkegården, skal de i gang snart. Kun en tredjedel er tilbage af den gamle kirkegård, resten ligger i havet. 

- Selve fortidsmindet vil på et eller andet tidspunkt gå til grunde, så det er vigtigt at få de informationer, vi nu en gang kan få ud af fortidsminderne, siger Marlena haue fra Vendsyssel Historiske Museum. 

Pernille Frederiksen fra Slots- og Kulturstyrelsen håber, at man om to år har et overblik over, hvor slemt det står til. 

- Herefter vil vi se, om der skal sættes ind særlige steder regionalt eller nationalt for at bevare oplysninger om de fredede fortidsminder, siger hun.