LIGE NU:

Myndigheder dropper dødsulykke på nordjysk kutter - ekspert undrer sig

Det undrer en ekspert i strafferet fra Aalborg Universitet, at en arbejdsulykke på en nordjysk fiskekutter i 2013 aldrig blev efterforsket nærmere.

At hverken Nordjyllands Politi eller Søfartsstyrelsen har valgt at tage en dødsulykke på en fiskekutter i Skagerrak i 2013 op, undrer Birgit Feldtmann.

Hun er ekspert i strafferetslige forhold til søs og lektor ved Aalborg Universitet. Og hun mener, at myndighederne skylder de pårørende at undersøge en dødsulykke på en arbejdsplads. Noget, der ikke blev gjort, da Robertas Masiliunas døde, mens han arbejdede på fiskekutteren Signe.

Det skriver fagbladet 3F. 

- Når mennesker dør på arbejde, så bør myndighederne tage det alvorligt. Og pårørende har et reelt behov for, at det seriøst undersøges, om der kan placeres et ansvar. Det undrer mig derfor, at Søfartsstyrelsen tilsyneladende ikke har lavet en vurdering af, om der skulle rejses en straffesag efter dødsulykken, siger Birgit Feldtmann til 3F.

- Det er i det hele taget interessant at få at vide, hvornår Søfartsstyrelsen og politiet mener, at sådan nogle sager bør efterforskes, siger hun.

Ingen bøde, men erstatning

Fiskerens arbejdsgiver har aldrig fået en bøde for brud på lov om sikkerhed til søs efter dødsulykken, som politiet har henlagt uden straf. Men arbejdsgiveren er i det civile retssystem blevet idømt erstatningsansvaret med henvisning til samme lov og arbejdsmiljøloven.

quote Når mennesker dør på arbejde, så bør myndighederne tage det alvorligt.

Birgit Feldtmann, Aalborg Universitet

Den 37-årige fisker Robertas Masiliunas døde 27. november 2013 efter en arbejdsulykke om bord på det danske fiskefartøj ‘Signet’. Litauerens højre arm blev viklet ind i et trawl på skibet, og fiskeren endte på en trawltromle.

Der var ingen afskærmning af tromlen, intet nødstop og intet sikkerhedsudstyr ved arbejdsstedet, hvor fiskeren arbejdede alene, da ulykken skete.

Retten i Hjørring dømte i juni 2016 arbejdsgiveren i sagen til at betale 971.520 kroner i erstatning til den afdøde fiskers enke. Retten fastslog, at arbejdsgiveren var erstatningsansvarlig i forbindelse med arbejdsulykken.

Mellem to stole

Arbejdsgiveren ankede byrettens dom - og indgik senere et privat forlig med enken, som betød, at hun fik udbetalt cirka 450.000 kroner.

Ifølge Nordjyllands Politi er sagen havnet mellem to instanser - mellem politiet og Søfartsstyrelsen. For politiet gav aldrig sagen videre til andre end Den Maritime Havarikommission, men ventede på at få en indstilling fra Søfartsstyrelsen, hvis der skulle rejses en straffesag.

- Det er svært at vurdere, om der skulle være rejst en straffesag eller ej. Men helt generelt skal der mere til for, at en arbejdsgiver kan blive dømt i en straffesag end i en sag om erstatningsansvar, siger Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet til 3F.

 

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Til forsiden

Til forsiden