Ny kampagne lanceret: Hjørrings unge skal lokkes hjem

Hjørring Kommune mister hundredvis af unge borgere hvert år. Nu skal de unge fraflyttere lokkes hjem igen med en storstilet, følelsesladet kampagne.

Lærerparret Louise og Christian Bak har boet flere år i København, men er flyttet tilbage til deres hjemkommune Hjørring.

- Det har været fantastisk. Også at komme hjem til den egn, man er født og opvokset i. Jeg tror det betød mere for os, end vi var klar over, siger Christian Bak.

Familien, der også tæller tre børn, kunne godt lide at bo i København, men de flyttede - blandt andet for at kunne købe hus og have økonomisk frihed på samme tid.

quote De flytter selvfølgelig til de store byer for at uddanne sig. De flytter til udlandet for at rejse og opleve noget andet. Det skal de også. Vores budskab er bare, at så må de meget gerne komme hjem igen.

Bolette Falbe Hansen, bosætningskonsulent, Hjørring Kommune

- Hvis man betaler fire-fem gange så meget i husleje i København, som vi gør ved at sidde i eget hus her, så går en stor del af ens økonomi jo til det. Og så der også en frihed i at komme tæt på bedsteforældrene. Hvad hjælper det at have masser af kulturtilbud, opera og så videre lige ved hånden, hvis man bruger de fleste penge på boligudgifter og i øvrigt heller ikke har bedsteforældre til at passe børnene, når man skal af sted, siger Christian Bak.

Hans familie er en undtagelse og en lækkerbisken for Hjørring Kommune, der groft sagt mister 400 unge borgere hvert år.

- Internt plejer vi at sige, at vi forbløder hen over sommerferien. Lige efter sommeren kan vi se, at vi mister omkring 100 af dem, der lige er færdige med deres ungdomsuddannelser. Derudover kan vi se, at vi årligt mister 300 unge borgere mellem 20-og 29 år, siger Bolette Falbe Hansen, bosætningskonsulent i Hjørring Kommune.

De voldsomme tal får nu kommunen til at skyde en kampagne i gang for at få de unge trukket hjem til Hjørring.

- De flytter selvfølgelig til de store byer for at uddanne sig. De flytter til udlandet for at rejse og opleve noget andet. Det skal de også. Vores budskab er bare, at så må de meget gerne komme hjem igen, siger Bolette Falbe Hansen.

Virksomheder betaler halvdelen

Følelser og barndomsminder med billeder og film på sociale medier skal lokke kommunens fraflyttede unge hjem.  ”Husker du Hjørring” hedder kampagnen.

- Det kan være sommerdagene på Lønstrup strand. Eller gåturene med familien i Tolne Skov. Eller vennerne i Sindal på mountainbike. Og så skulle den unge Hjørring-borger, der nu bor et andet sted, gerne tænke: ”dem vil jeg egentlig gerne hjem til”, siger bosætningskonsulenten.

De private virksomheder er så opsatte på at få de unge Hjørringborgere hjem, at de betaler halvdelen af udgifterne til kommunens kampagne.

- Jamen vi mangler arbejdskraften. Og vi mangler især folk, når vi taler højtuddannet og specialiseret arbejdskraft, som vi rigtig godt kan bruge i vores virksomheder, siger Bo Geertsen, direktør i Erhvervscenter Hjørring.

- Vi ved, at de unge, som flytter ud af Hjørring Kommune, som regel får en rigtig god uddannelse. Vi ved også, at når man i en virksomhed ansætter et højtuddannet ungt menneske, så skabes der øget innovation. Der skabes øget vækst i virksomheden, og det er jo det, vi gerne vil arbejde for, siger direktøren, der i øvrigt selv er flyttet ud og hjem til Hjørring Kommune fire gange.

Bosætningskonsulenten i Hjørring Kommune, Bolette Falbe Hansen, siger, at kampagnen også handler om jobmuligheder.

- Noget at det, man måske skal gøre op med sig selv, er, at det ikke er sikkert, at jeg får det her topjob i det her advokatfirma, jeg lige troede. Men så kan jeg måske blive advokat på en anden måde, eller jeg kan måske pendle til det job. Eller jeg kan lave noget helt tredje, siger Bolette Falbe Hansen.

Unge familier søges

Kommunens kampagne går efter de unge sidst i tyverne og først i trediverne - helst inden de stifter familie og køber det første hus.  Indsatsen er nødvendig og haster, for befolkningsstatistikken peger kun én vej – nedad. 

- Når man er 19 år og flytter fra Hjørring Kommune, så skal man ud og opleve verden og drikke drinks hver weekend. Men når man er 27 år og overvejer at få børn eller har fået det først barn, så ved man, at det er ikke det, man gør hver weekend. Så er det altså federe med hus med have og være tæt på naturen og en god daginstitution, siger Bolette Falbe Hansen.

Måske netop de tilbud gør, at Janni Kirkeby aldrig for alvor har overvejet at flytte fra Hjørring Kommune, selvom hun og manden flere gange har talt om det.

- Det har skam været drøftet, for min mand er guldsmed og kunne have flere muligheder et andet sted. Men vi har vores forældre heroppe, og vores familie og omgangskreds, som vi er rigtig glade for. Og så er der skole- og fritidstilbud, siger Janni Kirkeby.

Bosætningskonsulenten fra kommunen, Bolette Falbe Hansen, er selv en hjemvendt Hjørring-borger.  Hun boede i Aarhus i flere år, men vendte hjem til Hjørring, for hun savnede familien, gymnasieveninderne, Vesterhavet og naturen.

- Jeg synes, at det var forkert, at solen ganske vist stod op, men jeg kunne ikke se, at den gik ned over Vesterhavet. Det savnede jeg meget. Jeg fik ikke brug for hele min uddannelse som cand. mag. i historie og klassisk arkæologi, men så måtte jeg lave noget andet. Det har jeg så også gjort, og det har været vildt spændende. Og så er det selvfølgelig et kæmpe plus at have bedsteforældre lige ved hånden, når vi har tre børn, siger Bolette Falbe Hansen.

Christian Bak, der flyttede fra København, mener, at den nye kampagne bør brande arbejdspladserne i Hjørring Kommune. Ifølge ham er det en myte, at der er mangel på arbejdspladser.

- De skal ud og sige, at der faktisk er arbejde at få heroppe, også noget meget spændende arbejde at få.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland