02:09

Priserne på fisk eksploderer: Rødspætten slår alle rekorder

Priserne på fiskeauktionerne er på himmelflugt. Det er godt for fiskerne, mens de lokale fiskehandlere kæmper med priserne.

Priserne er gået helt i fisk på fiskeauktionen i Hirtshals. Stor udenlandsk efterspørgsel på fisk fra Skagerrak og Nordsøen presser priserne op. 

- Gennem 2017 har vi set en helt enorm prisstigning på langt de fleste arter, fortæller Karsten Brovn, der er auktionsmester på fiskeauktionen i Hirtshals. 

Når det er den udenlandske efterspørgsel, der er villig til at betale ekstra for fisken, så rammer det den lokale fiskehandler. Det kan Kim Holger, der er indehaver af Fiskebilen Hirtshals genkende. 

- Vi er nødt til at finde et kompromis med, hvad vi betaler for fisken på fiskeauktionen, og at vi samtidig kan få en dagsløn ud af det her. For nogle af produkterne tjener vi altså ikke ret meget på lige nu, det gør vi ikke, fortæller Kim Holger.

Rødspætte er højdespringer

Den helt store højdespringer prismæssigt er rødspætten. Nogle leverandører har forpligtet sig til at levere bestemte mængder til store kæder i Sydeuropa. Og fordi der er kommet få rødspætter i land, så har det presset priserne ekstremt højt. 

- Det er historiske høje priser på rødspætten lige nu, fortæller Karsten Brovn. 

- Jeg tør næsten ikke fortælle kunderne, hvad de koster lige nu, for jeg er nødt til at sælge dem til 95 kroner pr. halvkilo, hvor det normalt koster 75 kroner, fortæller Kim Holger. 

Nu er både auktionsmester i fiskehandler spændt på, hvordan priserne kommer til at udvikle sig i 2018. 

- Jeg tror, og jeg håber på, at priserne holder sig på et meget fornuftigt leje, fortæller Karsten Brovn, mens fiskehandleren håber, priserne falder en smule igen. 

- Jeg håber selvfølgelig, at det kommer en lille smule længere ned, det er måske lige en smule i overkanten det her, fortæller Kim Holger. 

Se prisudviklingen

Priserne herunder er den gennemsnitlige kilopris på rødspætter solgt på auktion i Hirtshals.