Foto: Henning Bagger, Scanpix

Stort skred kan være på vej ved Mårup

Lange revner syd for Mårup Kirke indikerer, at et stort skred er på vej - men det er ikke til at sige, hvornår det vil ske.

Det kan ske i nat, eller det kan ske om nogle uger - måneder endda måske. Men før eller siden vil der ske et stort skred i klinten, hvor Mårup Kirke engang lå. Og når det sker, vil det være et stort et.

Det fortæller Allan Normann Sørensen, som har holdt opsyn med kirken og kirkegården for Naturstyrelsen i næsten 15 år. Tirsdag, efter stormen Urd, opdagede han en lang revne på 12-14 meter, som løber syd for parkeringspladsen ved Mårup et par meter inde i landskabet. Her har jorden sat sig nogle centimeter, og det er ifølge Allan Normann Sørensen et klart forvarsel om, at et skred er på vej.

- Det kan blive det største skred i nyere tid ved Mårup. Det er et forvarsel om, at noget vil ske, men det er svært at sige, hvornår det faktisk vil ske. For det sjove er, at sådan en udvikling kan gå totalt i stå og ikke gøre væsen af sig længe. Men det kan også ske i morgen, ingen ved det, siger Allan Normann Sørensen.

Om de hamrende bølger neden for skrænten er nok, eller om der skal en ny storm til for at få jorden til at løsne sig, er ikke til at sige.

Men onsdag tog Hjørring Kommune sine forholdsregler og rykkede sikkerhedsafspærringen ved kanten af klinten fem meter ind i landet.

- Det skal kommunen have stor ros for at gøre. Så må det være op til folk selv at respektere afspærringerne, siger Allan Normann Sørensen.