Utrygge nordjyder: Sanne fra Tårs har haft indbrud to gange
Trygheden blandt nordjyderne er faldet det seneste år, mens Nordjyllands Politi har lukket flere lokalstationer. Det mærker man især i yderområderne.
To gange er Sanne Albrektsen fra Tårs kommet hjem til et hus, hvor både vinduer og døre var brækket op, og hvor flere af familiens ejendele var blevet stjålet.
Det er ubehageligt. Og vi er ikke de eneste. Naboen har haft indbrud tre gange.
Anne Albrektsen, Tårs
- Det er ubehageligt. Og vi er ikke de eneste. Naboen har haft indbrud tre gange, siger Sanne Albrektsen.
De seneste år har Vendsyssel været hårdt ramt af indbrudsbølger, og det har skabt utryghed blandt vendelboerne. For Sanne Albrektsen er det blevet så slemt, at hun ikke længere tør være alene hjemme.
- Jeg har taget det rigtigt hårdt, for jeg er bange for at de kommer igen. Nu er det et år siden, vi sidst har haft indbrud, og jeg har ikke været alene hjemme siden. Og når hunden skal ud om aftenen, så åbner jeg ikke terrassedøren, fordi jeg er bange for, at der står en ude i haven, siger Sanne Albrektsen.
Savner politiet i Skagen
Hun er langt fra den eneste, der føler utryghed i hverdagen. En ny undersøgelse, som Rigspolitiet laver hvert år, viser, at trygheden blandt nordjyderne er faldet fra 90 procent til 85,7 procent det seneste år.
Om undersøgelsen:
- Rigspolitiet har for femte gang gennemført en spørgeskemaundersøgelse af borgernes tryghed og deres tillid til politiet i samarbejde med Danmarks Statistik.
- Undersøgelsen omfatter hele Danmark, de 12 politikredse i Danmark, de fem største byer og de særligt udsatte boligområder.
- Tryghedsundersøgelsen er baseret på en omfattende spørgeskemaundersøgelse med mere end 11.000 besvarelser, som er gennemført af Danmarks Statistik i perioden fra den 14. juni til den 14. oktober 2017.
Faldet er sket i en periode, hvor Nordjyllands Politi har lukket flere lokalstationer i de mindre byer. Og netop dét er med til at øge utrygheden i Skagen.
- Vi mangler dem heroppe. Det ville være meget pænt, at man så dem komme engang imellem eller jævnligt, lyder det fra Flemming Sørensen fra Skagen.
Derfor kommer Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune og formand for de nordjyske kommuners kontaktråd, nu også med en klar opfordring til Nordjyllands Politi:
- Politiet skal stramme sig gevaldigt an for at få trygheden tilbage. Politiet skal være synlige og så tit som overhovedet muligt, også uden for de store byer, og så skal de få fanget de tyve, der begår alle de indbrud, siger Arne Boelt.
Bedre indsats og responstider
Det arbejde er Nordjyllands Politi dog allerede i gang med, fortæller politidirektør i Nordjylland, Anne Marie Roum Svendsen.
- Vi har netop åbnet vores nye indbrudshold, som sidder oppe i den gamle lokalstation i Brønderslev. Når der er et lokalt problem, kan vi netop bruges vores lokaler rundt omkring til nogle mere specifikke og målrette indsatser, siger Anne Marie Roum Svendsen om tiltaget for at dæmme op for indbruddene.
Hun mener, der er flere forklaringer på, at nordjyderne det seneste år er blevet mere utrygge.
- Jeg tror, det har noget at gøre med, at man har talt rigtig meget om rocker/bande-situationen og om terror, og om at politiet er presset på grund af arbejdet med at bevogte grænserne. Det kan måske gøre folk i tvivl, om vi så også kommer, når der er brug for os. Og så tror jeg også, at omrokeringen af Nordjyllands Politi har fået folk til at tænke på, hvad der så kommer til at ske, siger politidirektøren.
- Det betyder bestemt ikke, at omrokeringen var en dårlig idé. I sidste uge fik vi offentliggjort vores nye responstider, og de viser, at i andet halvår af 2017 havde meget bedre responstider, end vi havde i hele 2016 og første halvdel af 2017. Og det er jo lige præcis derfor, vi har omorganiseret, slår Anne Marie Roum Svendsen fast.