Vågehvalen kom under lup i Hirtshals
Den vågehval som to fiskere fik i nettet onsdag blev i dag dissekeret i Hirtshals
Eksperter tog fredag et nærmere kig på den vågehval, der onsdag blev fanget i Skagen.
Hvad døde den godt fem meter lange vågehval, der onsdag blev fanget i en Skagen-fiskers bundgarn af, og hvilket liv havde den levet, inden den endte sine dage i nettet?
De spørgsmål forsøgte en række eksperter fredag at finde svar på, da de på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals dissekerede vågehvalen, der er blandt de mest almindelige hvalarter i de danske farvande.
Hvalens alder kunne være afsløret ved at undersøge dyrets tænder, men sådan nogle har vågehvaler ikke. De har barder, og så må man ty til øret i stedet. Det gjorde Aage Kristian Olsen Alstrup, der er dyrlæge på Aarhus Universitet.
Med en kniv skar han det indre øre ud, for at sende det videre til yderligere undersøgelser af ørevoksen.
- Der er forskellige lag af ørevoks i øret, og så kan man tælle, hvor mange der er, fortæller han.
- Det er ligesom på et træ.
Øjet på hvalen skærer Aage Kristian Olsen Astrup også fri. Det kan nemlig også afsløre hvalens alder.
- Øjet bliver dannet i fosterstaiet, og på det tidspunkt er alle aminosyrerne som proteinerne består af på en bestemt form, og i løbet af livet vil nogle af dem så skifte over på en anden form, forklarer dyrlægen der altså heller ikke kan bruge øjet til her og nu at fastslå hvalens alder. Også her skal der yderligere undersøgelser til.
Hvalen er godt fem meter lang og vejer omkring 900 kilo. Under den første del af dissektionen har den ligget på bugen, men for at undersøge kønnet og komme ind til indvoldene, der også kan afsløre lidt af hvert skal den vendes.
Det lykkes efter flere forsøg, men dyrlæge Trine Hammer fra Aalborg Zoo bider inden da mærke i nogle spor på hvalens yderside. Spor efter parasitter, der har boret sig gennem hvalens spæk og ind i kroppen. De kan måske være med til at afsløre, hvad hvalen døde af.
Omme på ryggen afslører hvalen selv svaret på det ene af de tre spørgsmål eksperterne var på jagt efter. Kønnet.
- Her er slisserne hvor digevorterne gemmer sig inde bagved, forklarer Charlotte Thøstesen, der er biolog ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg inden hun tager kniven i brug endnu engang.
- Nu skærer jeg lige lidt længere ind, for nogle gange ser man også de her slisser ved hannerne, forklarer hun videre inden hun sammen med Trine Hammer med sikkerhed konkluderer, at der er tale om en hun. De finder nemlig dyrets æggestokke.
Det svar bliver det eneste eksperterne finder denne dag. Alderen og dødsårsagen skal yderligere undersøgelser afsløre. De kan dog se, at hvalen har været svækket af parasitter og bylder på tarmene.
- Det har gjort, at den er meget tynd. Og hvorfor den så ender med at blive fanget i et net, det ved vi ikke. Det kan jo være rent og skært uheld, siger Trine Hammer.