Foto: Nordsøen Oceanarium

Verdenssensation i Oceanarium: Gråhaj har fået ottelinger

Helt sensationalt er det lykkedes Nordsøen Oceanarium at få to gråhajer til at parre sig, og det har resulteret i otte nyfødte hajer.

Begejstringen ville ingen ende tage, da Nordsøen Oceanariums dykker og biolog Kristina Ydesen opdagede mindst otte små nyfødte gråhajer i forbindelse med den daglige fordring i det store oceanarium i Hirtshals torsdag.

- Jeg fik øje på vores gråhaj hun og bemærkede, at hun var blevet meget slank og tænkte straks, at hun måtte have født. Vi blev hurtigt enige om, at jeg skulle tage en ekstra runde i tanken for at lede efter unger, siger Kristina Ydesen.

Pludselig opdagede Kristina en lille fin hajunge, som hurtig kunne artsbestemmes som en gråhaj. Men så dukkede der en mere op...og en til. Sådan blev det ved, indtil hun kunne tælle til i alt otte unger. Nordsøen Oceanarium oplyser, at de små hajer virker livskraftige og viser allerede tegn på at ville tage føde til sig.

Lykkedes med drægtig haj før brand

Det faktum, at hajerne yngler, er et tegn på, at de trives, og at forholdene i den store tank er optimale for dem, forklarer Nordsøen Oceanarium. Gråhajen kræver meget plads for at trives i fangenskab, og derfor ser man dem kun i nogle af de allerstørste akvarier i verden. 

01:08

De otte nye unger boltrer sig i akvariet i Nordsøen Oceanarium

Luk video

Da oceanariet brændte i 2003, viste undersøgelsen af en død gråhaj tegn på, at den var drægtig. Derfor har Nordsøen Oceanariums personale altid vidst, at det var muligt.

Skal skille sig af med hannerne

Indtil 2016 har der dog kun været 5 hanner i den store tank, så da der endelig kom en ny hun til, tændtes et nyt håb for unger.

- Det er bare helt vildt, at vi har fået de her unger. Fra de første tegn på parring for over et år siden har vi gået og ventet og set til, mens gråhajen er blevet mere og mere tyk. Vi har aldrig oplevet at få gråhajunger tidligere og kender heller ikke til andre steder i verden, hvor det er sket i fangenskab, så det er super spændende og højst sandsynlig en verdenssensation, siger Kristina Ydesen.

Skal i beholde ungerne?

- Det kommer an på, om det er hunner eller hanner. For at undgå indavl vil man skulle af med alle hannerne. Men folk kan sagtens nå at komme forbi og se dem, for vi beholder dem i hvert fald i nogle år, siger Kristina Ydesen.

Hele påskeferien er der tema om hajer på Nordsøen Oceanarium, og allerede fra langfredag kommer der ekstra fokus på de nyfødte små sensationer, når guiderne viser og fortæller om dem ved den store tank.

Fakta om gråhajer

  • Latinsk navn: Galeorhinus galeus
  • Føder mellem 6-52 unger i størrelse 25-40 cm, afhængig af moderens størrelse, vandtemperatur og andre faktorer
  • Drægtighed: 12-17 måneder
  • Kan blive op til to meter lang og veje 40 kg
  • Findes flere steder i verden
  • Er en truet art på IUCNs rødliste (internationale naturbeskyttelsesorganisation)
  • Nordsøen Oceanarium har fem voksne hanner og én voksen hun - og nu mindst 8 unger