Vild med vindmøller: 350 borgere fra Hirtshals har købt anparter i vindmøller

Efterspørgslen efter vindmølleanparter i Hirtshals overstiger alle forventninger.

Hirtshals Havnefond og Vestas meddelte tidligere på året, at man er klar til at skrive danmarkshistorie. De er nemlig klar til at sætte fire vindmøller op på Hirtshals Havn, og de får ikke én eneste krone fra statskassen. Det er første gang nogensinde, at en vindmølleprojekt finansiers uden statsstøtte. 

Og i dag få måneder senere lyder meldingen, at borgerne i Hirtshals tilsyneladende er vilde med vindmøller.

Mere end 350 lokale borgere har meldt sig som købere af de 14.307 udbudte anparter. I praksis er den samlede budsum på anparterne nu overtegnet med 218 procent.

Fundamenterne til Danmarks første vindmøllepark, der er finansieret uden nogen form for statsstøtte, er netop ved at blive støbt på Østhavnen i Hirtshals. Parken får i alt fire Vestas V136 vindmøller, som hver kan producere 4,2 megawatt i timen.

 

Danmarks første vindmølleprojekt uden støtte fra staten bliver snart til virkelighed her i Nordjylland.

Kæmpe succes

En af vindmølleparkens fire møller bliver en såkaldt laugsmølle med navnet Mølle 1. Denne mølle har borgerne i Hirtshals siden juli haft mulighed for at investere i.

- Vi har udbudt 14.307 andele á 1.668 kroner til lokale borgere. Det har været en kæmpe succes, da efterspørgslen på anparter har været mere end dobbelt så stor som antallet af andele, vi har sat i udbud. Vi er således meget tilfredse med den store opbakning fra byen, fortæller bestyrelsesformand i Hirtshals Havnefond, Jens Peter Lunden.

Konkret har over 350 private, lokale borgere meldt sig som interesserede købere med en samlet investeringsvilje på 51,98 millioner kroner.

De udbudte anparter har en værdi på 23,9 millioner kroner, og dermed er efterspørgslen mere end dobbelt så stor som udbuddet. Over 325 af borgerne får nu den ønskede mængde anparter tilbudt, mens de største investorer får et færre antal anparter end ønsket.

Borgerne kommer til at eje 80 procent af laugsvindmøllen, mens det p.t. undersøges, hvem køberne til de resterende tre møller kunne være.

Sammen for et grønnere Hirtshals

Bag vindmølleprojektet står den erhvervsdrivende fond Hirtshals Havnefond, der er etableret af en række virksomheder og enkeltpersoner i Hirtshals med det formål at udvikle projekter inden for vedvarende energi.

Selvom opstilling af vindmøller ofte møder store protester, har Hirtshals Havn kun oplevet, at lokalområdet bakker projektet op.

Kun enkelte sommerhusejere ved Kjul Strand indgav indsigelser. Ingen beboere i Hirtshals gjorde indsigelse. 

- Folk kan godt se, det her giver muligheder for havnen. Jeg tror, det er der, den ligger. Man kan se, at det er noget, vi får noget ud af også, fortæller Jens Peter Lunden. 

Vindmøllerne på Hirtshals Havn forventes at står færdige ved årets udgang.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland