Danmarks Fiskeriforening er vældig opmærksomme på de problemer, som nogle hollandske bomtrawlere skaber for andre fiskere i Skagerrak og Nordsøen. Foto: Per Frank Paulsen

Danmarks Fiskeriforening kræver bedre kontrol af hollandske bomtrawlere

Det er mangel på respekt, når hollandsk bomtrawler sejler uforsvarligt og ødelægger dansk fiskeudstyr, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening, der ønsker mere kontrol til søs.

Problemet med de hollandske bomtrawleres manglende hensyn til andre fiskere er ikke nyt for Danmarks Fiskeriforening, der gentagne gange taget emnet op både over for forskellige ministre og de danske myndigheder.

Også over for de hollandske fiskeres organisationhar har fiskernes adfærd været genstand for diskussion mange gange i årenes løb.

Foreningen mener, at den mindst ti gange er kommet med en klar opfordring til myndighederne om, at kontrollen af de hollandske bomtrawlere skal være meget mere effektiv.

Nordjyllands Politi er netop gået ind i den aktuelle sag omkring en episode mellem HM 33 Kikani 3 og en hollandsk bomtrawler.

Den hollandske trawler er politianmeldt for ikke bare at have sejlet uforsvarligt, men også have ødelagt udstyr for 275.000 kroner på kutteren Kikani3 fra Thorup Strand, der tilhører Karsten Nielsen.

Hændelsen, der nu har ført til en politianmeldelse, skete i sidste uge, da Karsten Nielsen fiskede i Skagerak, hvor det store hollandske skib kom samme vej. Karsten Nielsen har fortalt, at han flere gange forsøgte at advare hollænderen om kursen over skibstelefonn, men det standsede ikke trawleren.

- Det er ikke et uheld. Det er bevidst, sagde Karsten Nielsen om uheldet, der af politiet betegnes som vigepligtsregler til søs, der er overtrådt, ligesom når to biler støder sammen. 

- Vi er tilfredse med, at politiet nu undersøger sagen. Det er ikke i orden at optræde på den måde og udvise mangel på respekt for andre på havet. Derfor ser vi frem til politiets undersøgelse, lyder det fra formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Udover flere opfordringer til myndighederne om en skærpelse af kontrollen i Nordsøen og Skagerrak, så har Danmarks Fiskeriforening i flere år taget initiativ at skubbe hollænderne ud af Skagerrak.

Det er sket gennem kvotebytter, hvor Danmark ved at give Holland danske kvoter i Nordsøen har overtaget de hollandske kvoter i Skagerrak. Hollænderne har derved ikke haft adgang til at fiske i Skagerrak. Det har dog ikke været muligt de sidste år, hvor hollandske fiskere ikke har ønsket at lave dette kvotebytte. Det har derfor i de senere år ikke været muligt at holde de hollandske bomtrawlere ude af Skagerrak.

- Vi opfordrer myndighederne til at at tage kritikken fra de danske fiskere alvorligt. En mere effektiv kontrol af de hollandske bomtrawlere vil genskabe tilliden mellem danske og hollandske fiskere, er udmeldingen fra Danmarks Fiskeriforening.

02:12 Luk video
04:50

Det nordjyske folketingsmedlem, Simon Kollerup (Soc.Dem.) er gået i ind sagen. Den hollandske bomtrawler blev tidligt fredag morgen modtaget af politiet, da den sejlede ind til havnen i Thyborøn

Luk video