Foto: Per Frank Paulsen

Politikerne er enige: Nu strammes grebet om hollandske fiskere

En ny indsatsplan skal styrke kontrollen med ulovligt fiskeri i Skagerrak og Nordsøen.

De har været en kilde til uro de sidste år. Hollandske bomtrawlere, der fisker i Skagerrak og Nordsøen, på en måde, der ikke lever op til de regler, som de danske, norske og svenske fiskere lever op til. Det skal der nu laves om på. 

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Forlkeparti er blevet enige om en indsatsplan, der skal styrke kontrollen med det ulovlige fiskerie. 

-  Alle fiskere skal overholde reglerne uanset deres nationalitet. Nu vil jeg sikre, at der kommer et øget fokus på at komme det ulovlige fiskeri til livs. Derfor ser vi nu sammen med Nederlandene på, hvordan reglerne kan ensrettes, fortæller fiskerieminister, Karen Ellemann (V), i en pressemeddelelse. 

Læs også Hollandske trawleres ulovligheder tages op på ministermøde

Problemet har i særdeleshed været, at hollandske bomtrawlere har fanget fisk i det eftertragtede Skagerrak, hvorefter de har registreret fangsten i Nordsøen. På den måde er fangsten afskrevet på kvoten i Nordsøen og ikke på kvoten i Skagerrak. 

På denne måde regner vi med, at vi kan sætte en stopper for hollændernes hærgen i Skagerrak.

Simon Kollerup (S), Fiskeriordfører

Indsatsplanen kommer til at bestå af fire dele, der til sammen skal danne rammen for de nye regler. 

  • Styrket indsats ved snyd med satellitovervågning
  • Ens krav til fangstregistrering i Skagerrak
  • Ens krav til fangstindrapportering i Skagerrak
  • Intensiveret kontrol til søs og til lands

Det betyder blandt andet, at man skal registrere sin fangst, hver gang man har lavet et træk på havgunden. På den måde kan man ikke vente, og registrere sin fangst i et andet farvand. 

- Man kan ikke længere snyde med, hvad der er i lasten. Samtidig så øger vi kontrollen til søs med fiskerikontrol skib, som gør at vi stresser de her typer, så der ikke er incitament til at snyde. På den måde regner vi med, at vi kan sætte en stopper for hollændernes hærgen i Skagerrak, fortæller fiskeriordfører Simon Kollerup (S) til TV2 Nord.

00:32 Luk video

Læs også Hollandske fiskere afviser anklager