200 år efter kongen omtalte unikt naturområde, sikres det

Flora og fauna, som man ikke finder andre steder i Danmark, sikres nu fremtiden.

I 1824 - for hele 200 år siden - sagde Kong Frederik 6. følgende sætning:

- Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige.

Det sagde han om området ved Grønnestrand, der ligger mellem Svinkløv og Thorup Strand, da han red igennem det på hest, og nu skal området sikres.

Den Danske Naturfond har nemlig købt 270 hektar med støtte på 37,5 millioner kroner af Nordea-fonden. 

- Hvis der er noget, Danmark har en forpligtelse til at passe på, så er det klit - og hedelandskabet langs den jyste vestkyst, siger Flemming Nielsen, direktør hos Den Danske Naturfond. 

I området skal fonden samarbejde med både Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen, når naturen i området skal sikres. Her er nemlig flora og fauna, som er ganske unikke.

- Hvis man havde været ude for en måned siden, ville der have været et kor af strandtusser herude. Man kan høre flere kilometer væk. Og den er altså sjælden, siger Allan Eskesen, der er biolog hos Jammerbugt Kommune, og fortsætter:

- Vi står faktisk på noget af det allerfineste klitnatur, man kan finde i landet. 

Drømmen er større

I alt bliver området ved Grønnestrand 400 hektar stort, da det støder op til den statsejede Kollerup Plantage. 

Når det bliver købt af den danske naturfond, bliver der offentlig adgang fra dag 1, og meningen er, at de truede og sjældne dyr- og plantearter får flere og bedre levesteder. 

Arterne er truet af tilgroning, dræning og forurening med næringsstoffer og okker fra dyrkning. 

- Hvis det ikke er sådan nogle områder her, vi passer på og beskytter i dag, så findes der simpelthen ikke natur af den her slags om bare et år eller to eller tre, siger Flemming Nielsen. 

Drømmen er dog større for Den Danske Naturfond. Her er visionen, at Grønnestrand er første skridt mod et kæmpe naturområde fra Thorup Strand i vest over Klim Bjerg i syd og Svinkløv i øst. 

Hele området skal blive op til 3000 hektar stort og være med til at genskabe vild natur og sikre biodiversiteten.Seneste nyt

fra Nordjylland