Døde suler i dusinvis
Lige nu ligger der massevis af døde suler på stranden mellem Rødhus og Hirtshals.
Op imod 100 døde suler er drevet i land på den nordjyske del af Vestkysten. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening.
- Forleden observerede jeg op imod 60 døde suler på en cirka 20 kilometer lang strækning fra Rødhus til Grønhøj, da jeg kørte min daglige tur langs kysten, fortæller Ditte Øelund, der bor i Blokhus, til dof.dk.
TV2 Nords fotograf var i dag forbi stranden ved Blokhus, og her fandt han også masser af døde suler.
Flere mulige forklaringer
Naturstyrelsen har indsamlet en af de døde fugle så dødsårsagen kan klarlægges, og ifølge Knud Flensted, biolog ved Dansk Ornitologisk Forening, er der lige nu to hypoteser i spil.
- Vi har fået nogle henvendelser fra nogle fiskere, der fortæller os, at der i den sidste tid er fisket rigtig meget efter stenbidere i området med de såkaldte so-garn, og de har også fanget en del fugle i garnene.
Ifølge Knud Flensted er sulen ikke kendt for at være en særlig 'klog' fugl. Den dykker gerne efter fisk i garn, og kan derved selv blive viklet ind og drukne.
- Der går fortællinger om, at fiskere i gamle dage trak et bræt med en fisk sømmet fast efter bådene, og så dykkede sulen efter brættet, og ramte det så hårdt, at dens næb satte sig fast, så de kunne trække både bræt og fugl op af vandet.
Fiskeri efter stenbidere kan, ifølge biologen, også være en mulig forklaring på de mange døde havfugle, der blev funder på Læsø i sidste uge. Her skyllede en del sortænder, edderfugle og skarver op på Læsø.
Høfde 42
En anden mulig forklaring på de mange døde fugle kan være, at der i den sidste tid er fundet en del døde fisk ved udmundingen af Harboøre Tange ved Nissum Bredning. Det er ikke langt fra Høfde 42, hvor de berygtede giftdepoter fra Cheminova siver ud i vandet.
Sulerne kan være døde efter at have spist forgiftede fisk, men den forklaring hælder Knud Flensted ikke selv til. Men hvis sulerne er blevet forgiftede vil det vise sig, når Naturstyrelsens undersøgelse er klar.