Efter tyveri af brænde er det slut med vejboder

Beslutningen er truffet som en direkte konsekvens deraf.

I mere end 10 år har Autismecenter Nord-Bo i Aabybro solgt brænde langs de nordjyske landeveje.

Men nu er vejboderne fortid.

På Autismecenter Nord-Bo har man set sig nødt til at lukke for salget i vejboderne. For selvom et tyveri ikke er oplevet før nu, tror Dorte Scheuer, afdelingsleder hos De Gule Værksteder på Autismecenter Nord-Bo, ikke på, at det var en engangsforestilling.

- Det kommer til at ske igen, sådan som verdenssituationen er lige nu, forudser hun.

Nye vaner kommer ikke let

For at fortsætte salget af brænde og fastholde autisternes rutiner mest muligt, har man på centeret været nødt til at inddrage sin café.

- Vi har besluttet at flytte vores brændesalg til vores butikscafé, og så har vi hængt en seddel op i skuret, siger Dorte Scheuer og fastslår, at det nu er slut med vejboder.

Hun forklarer, at fordi autisterne arbejdsidentitet har noget med brænde at gøre, er det begrænset, hvor meget deres nye arbejdsopgave kan afvige fra deres velkendte.

- Er en arbejdsplads indrettet med nogle kendte rammer, en struktur og forudsigelighed, så har de her mennesker jo nogle fantastiske ressourcer og kompetencer. Det vil jeg gerne bevare og passe på, siger hun.

quote Vi håber på bedre tider

Dorte Scheuer, afdelingsleder hos De Gule Værksteder på Autismecenter Nord-Bo

En ubehagelig opdagelse

At varetage brændeskuret er ellers en fast og struktureret arbejdsopgave, som har stor værdi og betydning for centerets værkstedsbrugere.

Men da de tog på deres ugentlige tur til brændeskuret i Kettrup Bjerge, var nogen kommet dem i forkøbet.

Deres brænde var forsvundet og pengekassen brækket op med en boltsaks. En sum penge, som ellers skulle være gået til udvikling af centeret.

- De skulle forbedre og fremme de tilbud, vi har til borgerne, siger Dorte Scheuer.

Det eneste, der var tilbage, var dog en tom vejbod. 

- Det er rigtig, rigtig trist. Specielt fordi det rammer vores værkstedsbrugere så hårdt. Havde de (tyvene, red.) vidst, hvad det betød for os, så havde de forhåbentlig afholdt sig fra det, siger Dorte Scheuer.

Strukturen er brudt

For den almindelige dansker ville det måske ikke have så stor en betydning at blive berøvet sit brænde og sin pengekasse, fortæller Dorte Scheuer.

Men på De Gule Værksteder er det et vigtigt og meningsfyldt arbejde, hvor brugerne er med under hele processen, fra at finde træ, kløve brændet, komme det i sække, køre det til skuret og hente de indtjente penge.

En arbejdsopgave, der rummede alt det, de havde brug for - struktur, forudsigelighed og faste rammer. Det er derfor ikke let, når de slås ud af kurs.

- De er rigtig vrede og skuffede, så vi skulle bruge noget tid på at snakke med dem, siger Dorte Scheuer om værkstedsbrugerne, der med stolthed plejer at iklæde sig sikkerhedssko og høreværn til opgaven.

- Jeg er rigtig ked af det på deres vegne, for jeg ser på daglig basis, hvor stor en betydning det har.

- Den struktur, de kendte til, er blevet brudt. Nu har vi som personale til opgave at skabe en ny struktur, som giver mening, og som de lykkes med. 


Seneste nyt

fra Nordjylland