Efterskolestemning: Fjerritslev Gymnasium trækker unge fra hele landet

For få år siden var Fjerritslev Gymnasium lukningstruet. Nu kan rektor prale med, at elever fra hele landet rejser til Fjerritslev for at bo og gå.

Skoledagen for Lærke Kjær fra 2.A på Fjerritslev Gymnasium ligner den, hun ville få på mange andre gymnasier, og så alligevel ikke.

- Jeg synes, det er hyggeligt her, fordi der er forholdsvis få elever. Nogle af lærerne har selv gået her og kommer tilbage. De brænder for det, de laver, og der er mange fritidsaktiviteter her, fortæller Lærke Kjær.

Når Lærke Kjær skal hjem fra skole, så skal hun ikke så langt. Hun kommer fra Roskilde, men hun forelskede sig i efterskolelivet efter et ophold på Ranum Efterskole. Så nu bor hun på Fjerritslev Gymnasiums College.

- Jeg blev lidt forelsket i stemningen og i lige præcis det her kollegie, som lige var kommet på benene. Vi har selv været med til at skabe det, siger Lærke Kjær.

quote Jeg gik på efterskole ikke så langt herfra. Gymnasiet kom ud på efterskolen og fortalte om college. Jeg synes bare, at det lød megafedt, at man kunne forsætte efterskolelivet på gymnasiet.

Line Sangild, Elev, Fjerritslev Gymnasium

De hårde år

Fjerritslev Gymnasium oprettede sit college i 2016 - stærkt inspireret af efterskolerne - efter gymnasiet havde været betegnet som lukningstruet. I dag går der 35 elever på college. De bor oven på Fjerritslev Kro og i en midlertidig skurby ved gymnasiet.

- Så vidt jeg husker og har læst mig til, så var vi nede på to klasser på en årgang. Det er et meget kritisk punkt at have et bæredygtigt gymnasium. Det har været nogle hårde år, og det er en bevidsthed, vi stadig kæmper lidt med, at her, hvor der er lidt langt mellem husene, der skal der kæmpes for sagen, siger rektor for Fjerritslev Gymnasium, Bjarne Edelskov Nielsen.

Hvis man kommer mere end 20 kilometer fra Fjerritslev, så koster det 2000 kroner om måneden at bo på college inklusiv morgenmad og frokost. Eleverne kommer fra Nordjylland, men også fra København, Odense og Århus.

- Jeg gik på efterskole ikke så langt herfra. Gymnasiet kom ud på efterskolen og fortalte om college. Jeg synes bare, at det lød megafedt, at man kunne forsætte efterskolelivet på gymnasiet, siger Line Sangild, der bor på college i Fjerritslev, men kommer fra Kjellerup i Midtjylland.

Nybyggeri på vej

Succesen er så stor, at gymnasiet lige nu er i gang med at bygge 40 nye studieboliger på 25 kvadratmeter hver og et fælleshus på 400 kvadratmeter. Når de står færdige næste år, har gymmnasiet plads til 68 collegeelever. De første af boligerne står færdige til februar. Det er boligselskabet Domea, der bygger ungdomsboligerne på et areal, der ejes af Jammerbugt Kommune tæt på gymnasiet.

- Jeg synes, det er et godt eksempel på, hvordan man ikke skal sidde på hænderne, men at man netop ved at være aktiv og gøre en indsats og have nogle gode samarbejdsrelationer kan løfte i flok, siger Bjarne Edelskov Nielsen.

Lærke Kjær har 280 kilometer og en færgeoverfart hjem til sine forældre. Selvom hun godt kan savne sine forældre, så regner hun ikke med, at hun skal tilbage til Roskilde efter gymnasiet.

- Jeg vil gerne være værnepligtig i Aalborg, og så måske flytte til Aarhus. Jeg vil gerne finde et kompromis, hvor jeg stadig er i Jylland, men lidt tættere på min familie, siger Lærke Kjær, der kommer fra Roskilde.

Efter inspiration fra Fjerritslev Gymnasium, vil Dronninglund Gymnasium nu også lave et kollegie. De vil lave seks til ti ungdomsboliger sammen med Dronninglund Slot, og de skal stå klar til sommerferien. Den historie fortalte vi på TV2 Nord mandag: 

Et nyt samarbejde mellem Dronninglund Slot og Dronninglund Gynmasium betyder, at der etableres 10 studieboliger i tilknytning til slottet. 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland