LIGE NU:

Endelig aftale: Ny nordjysk akutlægehelikopter lander i Saltum

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en politisk aftale om placeringen af den nye akutlægehelikopter i Nordjylland.

Det bliver Saltum-området i Jammerbugt Kommune, der bliver hjemsted for den fjerde akutlægehelikopter i Danmark. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om efter fredagens forhandlinger.

- Med en ny akutlægehelikopter i Jammerbugt Kommune ved Saltum styrker vi akutberedskabet i den nordlige del af Danmark, så borgerne kan være trygge ved, at der kommer den nødvendige hjælp, hvis de kommer ud for en ulykke eller bliver akut syge, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby, der har forhandlet på regeringens vegne.

Helikopteren er den fjerde akutlægehelikopter i Danmark. Den blev vedtaget med finanslovsaftalen for 2018 af regeringen og Dansk Folkeparti med det formål at styrke akutberedskabet i den nordlige del af Danmark og sikre, at de tre nuværende helikoptere i højere grad kan bruge deres flyvetid i henholdsvis Midt-, Syd- og Østdanmark. 

Der har nu i nogle måneder været uklarhed om, hvor helikopteren skulle placeres, da der oprindeligt var lagt op til, at den skulle have base i Brovst, mens Dansk Folkeparti har argumenteret for en mere nordlig placering i for eksempel Sindal.

Nu er kompromiset altså blevet Saltum mellem Løkken og Blokhus. 

- Det her er en forbedring af akutberedskabet i hele Danmark. I den nordligste del af Danmark reducerer vi flyvetiden markant. Der bliver for eksempel cirka 20 minutter kortere til Skagen, såvel som til Læsø, i forhold til i dag, hvor helikopteren flyver fra Skive. Det har været vigtigt for Dansk Folkeparti, siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

De øvrige akutlægehelikoptere er placeret i Skive, Billund og Ringsted. Den fjerde helikopter, der skal dække Nordjylland, skal være klar til at flyve fra den 1. januar 2019. Det betyder, at den får midlertidig base i Aalborg, indtil den permanente base i Saltum er klar til at modtage helikopteren. 

Regeringen og Dansk Folkeparti mødtes