LIGE NU:

Fik medhold i klage, men: Liselotte frygter en tom sejr

Liselotte Husted fra Gøttrup ved Fjerritslev fik medhold i, at vindmølleparken i "hendes baghave" er opført på et ugyldigt grundlag. Alligevel frygter hun, at de 18 møller får lov at stå.

Liselotte Husted købte for 15 år siden sit drømmehus lige uden for Fjerritslev. Hun og manden ville gerne ud at bo i naturen og nyde stilheden. Men i sommeren 2020 lød de første møllesving fra Danmarks største vindmøllepark på land.

- Når vinden slår ind helt nede fra Aggersund og så kører op gennem møllerne, så lyder det som om, at det er en helikopter, der kommer og lander på taget af huset, siger Liselotte Husted.

Tirsdag afgjorde Planklagenævnet, at de 18 møller, der rejser sig op i 150 meters højde fordelt på hver sin side af kommunegrænsen mellem Jammerbugt og Vesthimmerland, er opført på et ugyldigt grundlag. Ikke på grund af støj, men fordi kommunerne ikke havde undersøgt konsekvenserne godt nok for de fugle, der lever i området.

- Der er en masse dyreliv og fugleliv, som bliver ødelagt, så vi håber, at de bliver pillet ned, siger Liselotte Husted.

18 vindmøller i Thorup Sletten
Foto: Caspar Birk

Vindfirma fortsætter

Den løsning arbejder man ikke med hos firmaet Eurowind Energy, der har opført møllerne. Her satser man på at fortsætte.

- Afgørelsen får den konsekvens, at vi skal til at lave en ny miljøredegørelse, en ny VVM-rapport, som kan gå i gang i det kommunale sagsbehandlingssystem og munde ud i nogle nye lokalplaner.

TV2 Nord: Betyder det, at møllerne skal stå stille, mens det bliver gjort?

- Det er der ikke noget i de afgørelser, der er kommet fra de to klagenævn, som indikerer, at møllerne burde stå stille, mens det bliver behandlet og lovliggjort, siger Joachim Steenstrup, head of public affairs i Eurowind Energy.

Gade: - Man kommer til at fjerne dem

Louise Husted hæfter sig ved, at Jammerbugts borgmester Mogens Christen Gade (V) på det seneste byrådsmøde i en debat om vindmøller i Store Vildmose sagde, at "det er en stor risiko, som man også har løbet oppe i Thorup-Sletten, fordi jeg tænker jo, at der ikke er nogen tvivl om, at man kommer til at fjerne dem, hvis det er sådan, at det viser sig, at plangrundlaget bliver underkendt.”

Mogens Christen Gade har sat forventningerne op hos Liselotte Husted.
Mogens Christen Gade har sat forventningerne op hos Liselotte Husted.
Foto: Ib William Christensen

- Han må stå ved sine ord og bede dem om at pille møllerne ned, fordi det er jo det, det er. Som minimum kan han bede dem om at stoppe vindmøllerne, siger Liselotte Husted.

Mogens Christen Gades borgmesterkollega i Vesthimmerland havde onsdag formiddag møde med Eurowind for at skabe sig et overblik.

- Det vil jo få store konsekvenser – også samfundsmæssigt – hvis man skal standse møllerne derude, fordi de 65.000 husstande, de producerer strøm til i dag, vil komme til at påvirke et eller andet sted, siger Per Bach Laursen (V).

Holder vand i morgen

Udover at afgørelsen fra Planklagenævnet får direkte konsekvenser for vindmølleparken i Thorup-Sletten, så forudser Vesthimmerlands borgmester, at det også får betydning for kommunens sagsbehandling fremadrettet.

- Det kommer til at påvirke vores grønne omstilling. Især når det er vindmøller, vi taler om, fordi lige nu står vi i en situation, hvor det er svært at vide, om det vi laver i dag, også holder vand i morgen.

TV2 Nord: De siger jo klart i afgørelsen, at I ikke har lavet en god nok konsekvensvurdering. Groft sagt siger de, at I skal gøre jeres arbejde bedre?

- Jo, men vi skal bare være sikker på, at det vi beslutter i dag også er det, vi kan regne med om fire år, siger Per Bach Laursen. Ifølge ham er der sket en ændring i Planklagenævnets vurderinger.

Liselotte Husted håber ikke, at fordi der er tale om et stort projekt, at sagen bliver behandlet anderledes.

Liselotte Husted
Foto: Caspar Birk

- Havde det nu været menigmand, der havde bygget en garage, der stod ulovligt, så ville han helt klart have fået at vide af kommunen, at han skulle rette ind til højre eller også skal den pilles ned, mener naboen til Danmarks største vindmøllepark på land.

Ifølge Per Bach Laursen har de to nabokommuner givet hinanden til onsdag i næste uge i forhold til at finde et fælles grundlag at respondere på. 

20_percent

play Et flertal i Folketinget vil forlænge forbud mod mink i Danmark indtil 2023

Thisted Kommune Rådhus (3)

Budgetforlig i Thisted: Fart på den grønne omstilling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

20_percent

play Et flertal i Folketinget vil forlænge forbud mod mink i Danmark indtil 2023

Thisted Kommune Rådhus (3)

Budgetforlig i Thisted: Fart på den grønne omstilling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Til forsiden

Til forsiden