Golfklub lukker: - Det er brandærgerligt

I et år har der været dialog om at leje banen for endnu en periode, men det er klubben ikke lykkedes at komme i mål med.

Golfklubben har eksisteret i mere end 30 år, men det gør den snart ikke mere.

Blokhus Golf Klub må nemlig dreje nøglerne om, da det ikke har været muligt at forlænge lejeperioden af banerne.

30. juni vil være sidste åbningsdag for Blokhus Golf Klub.

- Det er brandærgerligt. For mit vedkommende har det været et socialt samvær, og der er flere klubber inde i klubben, hvor man spiller golf og hygger sig med hinanden, siger bestyrelsesformand i Blokhus Golf Klub, Peter Høy. 

Han fortæller, at golfklubben i et års tid har været i dialog om at forlænge lejen af banen. Det er nemlig Blokhus Golfcenter A/S, der ejer banerne. Nu er det også dem, der vil have en klub selv til banerne.

- Det, der kommer til at ske, er, at golfcenteret vil etablere en selskabsklub - altså en virksomhed, der driver banerne i en model, som man kender fra bowling eller et fitnesscenter. Her kan man så have et abonnement til det og booke baner. Men det er på andre vilkår, end det har været hos os, fortæller Peter Høy. 

Kunne ikke betale lejen efter nye regler

Der er flere årsager til, at golfklubben ikke kan fortsætte med at eksistere.

Her skal klubben følge regler fra Skattestyrelsen, Dansk Idrætsforbund (DIF) og Dansk Golf Union (DGU). 

DGU og DIF's regler er, at klubben skal have eksklusiv råderet over det lejede, mens Skattestyrelsen stiller krav til lejemålets omfang og udstrækning, for at aftalen kan anerkendes som en lejeaftale. 

Samtidig kræver Skattestyrelsen, at golfklubben betaler for de ydelser, de modtager, i form af pasning, renholdelse, vedligeholdelse og drift af de dele af anlægget, som klubben benytter. Prisen skal som minimum dække de reelle omkostninger, som en baneejer har - i dette tilfælde Blokhus Golfcenter. 

Peter Høy har selv spillet i Blokhus i 12-14 år, og han har været bestyrelsesformand siden 2023.
Peter Høy har selv spillet i Blokhus i 12-14 år, og han har været bestyrelsesformand siden 2023.

Og de samlede udgifter løber op i 7,5 millioner kroner for drift og finansielle omkostninger. Indtil videre har Golfcenteret dækket underskuddet, men det kan de ikke længere med en præcisering af reglerne, og Blokhus Golf Klub har i de seneste år haft faldende indtægter.  

- Vi har egentlig det samme antal medlemmer som for 10 år siden - cirka 800. Men flere og flere er ikke fuldgyldige medlemmer, hvor de betaler den fulde pris for et kontingent. På dén front mangler der cirka en million kroner i kassen, siger Peter Høy og fortsætter:

- Der er nogle regler, som gør, at lejen også skal være oppe på et vist niveau, og den leje kan vi ikke betale. Så de indtægter, vi har, er ikke nok til at dække de omkostninger for vedligehold og driften.

Men der har været dialog om en anden model for leje af banerne.

- Her ville golfcenteret have, at medlemmer først kunne spille på banerne efter klokken 13, medmindre man betalte et ekstra gebyr. Og på vores ekstraordinære generalforsamling 8. maj sagde medlemmerne nej til det, og derfor lukker vi, siger bestyrelsesformanden. 

Ingen krig mellem dem

Hos Blokhus Golfcenter er de meget ærgerlige over, at golfklubben må lukke, fortæller direktør Dan Stage.

- Der er nogle regler – momsregler og foreningsregler – som skal overholdes. Det er mit ansvar som direktør. Jeg kan ikke – hvor gerne jeg end ville – indgå en aftale, som ikke overholder momsreglerne. Blokhus Golf Klub er en meget lille klub, fortæller Dan Stage og fortsætter:

- Den har – hvis reglerne skal overholdes – kun mulighed for at indgå et begrænset lejemål. Det har klubben ikke ønsket. Derfor starter vi nu vores egen forening, så man fremover er medlem af Blokhus Golfcenter. Det giver os friheden til at lave en helt ny struktur, som vi har brændt for længe. 

Direktøren tilføjer, at det kan virke dramatisk med lukning af golfklubben, men det er den eneste løsning tilbage.

- Det er en løsning, som er lidt dyrere for os i udgangspunktet, men vi har snakket med flere folk, deriblandt en moms-ekspert, som fortæller, at løsningen med at begrænse lejemålet var den eneste løsning tilbage. Den sagde klubben nej til, og så er vi nødt til at gøre noget nyt, fortæller Dan Stage.

Han mener desuden, at de ændringer, centeret vil lave, er nødvendige.

- Golfsporten virker på mange som en lukket sport, hvilket nok skyldes, at den ikke passer særlig godt til den moderne livsform. Det vil vi gerne gøre noget ved. Vi vil gerne lave nogle langt mere fleksible medlemskaber, hvor man tilkøber adgang til vores forskellige faciliteter, slutter han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland