Harmonika-specialist købte fem harmonikaer for 1000 kroner fra museum
Foto: Jesper Bo Winther
Den uvildige harmonika-specialist, der har vurderet instrumenterne i det lukkede harmonikamuseum i Brovst, fik lov til selv at købe fem harmonikaer. Det fremgår af en redegørelse fra STORM Advokatfirma.
Barnebarnet til stifteren af Brovst Harmonika Museet og fonden bag, Johnny Bloch Larsen, lagde ikke fingrene i mellem, da han tidligere på måneden stod frem på TV2 Nord og kritiserede den advokat, der har været likvidator i tvangsopløsning af fonden.
Johnny Bloch Larsen mener at museet er blevet solgt til foræringspris, og at harmonikaerne burde være blevet overtaget af et andet museum.
- Det er virkeligt at pisse på min familie og pisse på min bedstefar, det dér. Han vender sig i graven over det dér, sagde Johnny Bloch Larsen.
Fremstillet fejlagtigt
Advokaten Mikkel Anker Pedersen er advokat hos STORM Advokatfirma. Firmaet mener, at sagen er blevet fremstillet helt fejlagtigt i TV2 Nord. De skriver de i en redegørelse, som de i dag har sendt til TV2 Nord.
Fonden bag Harmonika Museet i Brovst er under tvangsopløsning, fordi der ikke blevet indleveret regnskab for 2013.
Det er Mikkel Anker Pedersen, der er likvidator i sagen. Han sætter prisen for både ejendommen og inventaret til 250.000 kroner.
Det lokale ægtepar Gitte og Oluf Thomsen køber det hele til den pris, det er udbudt til. Advokaten havde inden da forsøgt at finde købere i miljøet omkring museet, men uden held.
- Salgsbestræbelserne medførte ikke konkrete og bindende tilbud fra de potentielle købere. De priser, som blev indikeret, lå mellem 50.000 – 100.000 for den samlede ejendom inkl. alle effekter, skriver STORM advokaterne i redegørelsen.
Det er virkeligt at pisse på min familie og pisse på min bedstefar, det dér. Han vender sig i graven over det dér.
Johnny Bloch Larsen, barnebarn til stifteren af Brovst Harmonika Museet og fonden bag
En god handel
Ægteparret Thomsen køber museet med indhold den 8. januar for 250.000 kroner. De fortæller, at de kort efter købet bliver tilbudt 300.000 kroner alene for inventaret fra en mand, der især var interesseret i den samling af gamle radioer, som der også stod på museet. Ægteparret siger nej tak til tilbuddet. De vil hellere sælge inventaret styk for styk på Facebook.
- Handlen ser da god nok ud, men vi giver jo ikke mere end de forlanger for det, sagde Jens Oluf Thomsen til TV2 Nord.
Fra vurderingsmand til sagkyndig
I et interview med TV2 Nord den 10. marts forklarer Mikkel Anker Pedersen, at han har fået en ejendomsmægler og en harmonica-specialist til at vurdere henholdsvis ejendom og harmonikaerne.
Ejendomsmægleren vurderer, at ejendommen er 250.000 kroner værd, og i interviewet siger advokaten, at harmonika-specialisten vurderer, at harmonikaerne stort set er værdiløse.
I interviewet omtaler advokaten harmonika-specialisten som ”vurderingsmanden”, men i redegørelsen fra i dag er nu omdøbt til at være en ”sagkyndig”. For det var ikke en rigtig vurdering, som harmonika-specialisten lavede. Det var en besigtigelse, fremgår det af redegørelsen.
- Besigtigelsen var af stikprøvekarakter, men afslørede blandt andet voldsom skimmelsvamp i en del af harmonikaerne. Der er ikke tale om fuld kontrol af hver enkelt af de 1100 harmonikaer, idet dette ville tage mange dage, lyder det i redegørelsen.
Den uvildige harmonika-specialist, som advokaten selv tidligere har kaldt vurderingsmand, får lov til at købe flere af de harmonikaer, som han har vurderet.
VIDEO: Skifteret kræver svar i harmonikasag
Fem harmonikaer
I redegørelsen skriver STORM Advokaterne nu, at det var fem harmonikaer, som harmonika-specialisten fik lov til at købe for 1000 kroner. harmonika-specialisten havde taget de fem harmonikaer med hjem på sit værksted for at undersøge deres stand nærmere.
- Den sagkyndige tilbød enten at aflevere de fem defekte harmonikaer tilbage eller at erhverve dem for 1000 kr + moms, står der i redegørelsen.
At harmonika-specialisten overhovedet kom ud for at besigtige harmonikaerne var kun en ekstra foranstaltning i bestræbelse på at sælge inventaret.
I den indledende fase af tvangsopløsningen, der indtil videre har taget seks år, fik likvidatoren foretaget to vurderinger af professionelle auktionshuse med henblik på salg af alle effekterne, men vurderingen var, at det ville være en underskudsforretning at forsøge at sælge radioer, harmonikaer, andre instrumenter etc.