Invaliderende sygdom bag åbningen af papirmuseet i Blokhus

Bit Vejle har siden hun var lille været inspireret af H.C. Andersens historier og fantasiverden, og hun fik forenet historier med papirklip. Men i 2016 satte sygdom næsten en stopper for kunsten.

Se ’Bit og det levende papirklip’ nederst i denne artikel eller gratis på TV 2 Play.

Saksen er Bit Vejles eneste værktøj og papiret hendes lærred. 

Faktisk er det hendes mors saks, som hun snuppede fra hende, da hun var 16 år gammel. 

Hun tog den efter at have været på besøg i Tivoli. 

Her så hun en mand, der sad og klippede. Det var ikke gækkebreve, og det var ikke julepynt, men et lille kunstværk i papir.

- Der blev jeg så fascineret, at jeg gik lige hjem og tog den broderisaks fra min mor, og siden har jeg ikke lagt den fra mig, fortæller hun.

Dermed blev hun psaligraf, kunstnerisk papirklipper, og har taget det til et niveau, hvor hun i 2018 lykkedes med at åbne Museum for papirkunst i Blokhus. 

Her udstiller hun værker fra både ind og udland, herunder også sine egne kunstværker, hvoraf det største begyndte med en henvendelse fra Norge.

PH MA Bit og det levende papirklip S1E1 Still 4
Foto: Tor Løkken

Klipper en symfoni i papir

Bit Bejle klipper altid sine kunstværker, mens hun lytter til musik. 

For nogle år tilbage fik hun en henvendelse fra den Norske kammermusikforening. De havde 10-års jubilæum og ville høre, om hun kunne klippe Shostakovich’ 1. piano trio opus 8.

- Jeg sagde ja, men jeg vidste egentligt ikke, hvordan jeg skulle knække den opgave. Så jeg gik i gang med omhyggelig research og lyttede til musikken i to måneder. Jeg studerede partiturer og læste alt, hvad jeg kunne skaffe om Shostakovich, siger hun.

I processen opdagede Bit Vejle, hvor meget musik også har med matematik at gøre. 

Derfor fandt hun ud af, at hun ville vide, hvordan det skulle klippes, når hun havde gennemskuet, hvordan musikken var bygget op.

quote Så hvis en almindelig person har for 100 kr. energi hele dagen, så har jeg på det værste kun for 5 øre energi

Bit Bejle

Der åbenbarede sig to forskellige temaer i musikken, som Bit Vejle kunne bruge til at formgive sit værk. 

Selvom det gav klarhed, så tog det et helt år at blive færdig. 

Bit og det levende papirklip 2
Foto: Tor Løkken

Sygdom satte næsten en stopper for kunsten

I 2016 blev Bit Vejle alvorligt syg. Så syg, at hun fik at vide af neurologen, at hun ikke kunne vende tilbage til sit arbejde med papirkunst. 

Der gik nogle år, hvor hun ikke kunne noget som helst. Efter to år fik hun diagnosen ME, der giver kronisk udmattelse.

- Det er vanskeligt for folk at forstå, hvor invaliderende den her sygdom er. Det kan måske beskrives som en mobiltelefon, der simpelt hen ikke lader op. Jeg har overhovedet ingen kræfter, siger hun.

Derfor skal Bit Vejle passe på sig selv, for eller kan hun ende med at ligge i sengen i flere dage i træk. Hun kan få spasmer og miste stemmen og slet ikke være i stand til at rejse sig.

Besøg fra Norge satte gang i udstillingerne

En dag fik Bit Vejle besøg at en tidligere kollega fra NRK, Norges svar på DR. Denne kollega opdagede Bits mange værker i papir og fik kontaktet kunstindustrimuseet. 

Det førte til en udstillingsturné i først norden og sidenhen flere steder rundt i resten af verden. Og det gik rigtigt godt, der hvor papirkunsten blev udstillet.

- På den måde opdagede jeg, at der fandtes ikke noget museum for papirkunst ude i den store verden. Så derfor tænkte jeg, den snupper vi her i Danmark, hvor vi viser papirkunst i verdensklasse, siger hun.

Sygdommen er blevet en fast følgesvend og betyder, at hun mister energien hurtig. Derfor er hun også nødt til at gå hjem fra papirmuseet senest kl. 12.00. 

Men på trods af de mange udfordringer ME fører med sig, så har det også ført noget godt med sig. 

PH MA Bit og det levende papirklip S1E1 Still 5
Foto: Tor Løkken

- Selvfølgeligt havde det været dejligt at være sluppet for den her invaliderende sygdom, men hvis jeg ikke havde fået den, så var mine papirklip aldrig kommet ud i verden, og museet for papirkunst havde heller ikke været i blokhus. Det er helt sikkert, slutter hun

Se afsnit 1 af 'Bit og det levende papirklip' herunder. 


Seneste nyt

fra Nordjylland