Foto: Michael Schmidt

Mere end bare familie: Sebastian er kollega med sin Bedste Bedste

19-årige Sebastian besøger ikke så ofte sin Bedste Bedste, farfar Kes. Til gengæld ses de næsten hver dag. De er nemlig kolleger.

19-årige Sebastian har meget til fælles med sin farfar, 67-årige Kristian Simonsen, der kaldes Kes. Udover det familiære bånd er de også kolleger og arbejder dagligt sammen i jordforbedringsfirmaet GreenBio ved Brovst i Jammerbugt kommune.

Chefen der hedder Kim og er Kes' søn og Sebastians far, og det glæder ham dagligt at se de to generationer arbejde sammen:

- Hvis Sebastian gør noget, "det er sgu lidt dumt, det der" - ja, siger far. Men det kunne også være gået værre. Det er ikke sådan, han lige får på puklen over det. Det er det ikke. Han er mere eftergivende, eller hvad skal man sige over for Sebastian, i forhold til hvad han var overfor os. Og det skal han jo nok også være som bedstefar. Men det er han også. Det er han. Det er ikke alting, der bliver taget så højtideligt, når det er. Der er plads til fejltrin også. Ligesom han er mere large. Han har selvfølgelig fået livserfaring nu og fundet ud af, det er ikke alt der kan betale sig at håndhæve, siger Kim Simonsen.

Motorgal

Sebastian har altid været bidt af store, larmende maskiner. Fra barnsben var han ofte med på ture, når enten far eller farfar Kes kørte lastbil i hele Danmark. Så der var ingen tvivl i Sebastians sind, da han tog kørekort til lastbil allerede som 18-årig.

Jeg tror, han er - nej, det ved jeg - han er rigtig glad for det.

Kim Simonsen

Også i fritiden kaster Sebastian sin energi og kærlighed på maskiner med mange hestekræfter, nemlig traktortræk. Det kræver mange timers forberedelse, når traktoren skal være i tip top form til stævnerne, og også her tager farfar Kes del i sit barnebarns store interesse:. Kes hjælper med at reparere på traktoren og dukker altid op til stævner i det nordjyske.

- Det er Sebastian glad for. Det er jeg 100 procent sikker på. Jeg tror, han er – nej, det ved jeg - han er rigtig glad for det. Fordi der er flere episoder, man kan spore sig ind på. Traktortræk i Aabybro, der var hvor far han gik hjem, han råbte bare "farvel", sådan hen til en hel flok knejter, der bare stod der. Og så råbte Sebastian "farvel, bedstefar, og tak, fordi du kom herned i dag." Så det ved jeg. Det betyder noget for Sebastian - ellers ville han ikke stå og sige det sammen med alle sine kammerater, det vil han ikke. Så det ved jeg, det gør. Og det er med til at styrke forholdet, for de har det godt sammen, siger en glad og rørt Kim Simonsen.

  Foto: Micahel Schmidt Thomasen

Voksen og ansvarlig

19-årige Sebastian har ikke bare erhvervet sig lastbilkørekort og egen traktor og bil. Han har også for nylig købt eget hus og bor nu der sammen med kæresten, der læser på HF. Sebastian har forberedt sig på voksenlivet længe og allerede som 12-årig kunne han selv lave varm aftensmad til hele familien. Oftest med eget køkkenudstyr, som han har samlet på i flere år:

- Jeg kan huske engang hans far fik en æggekoger i julegave. Ork, så tossi han blev. Den ville han have haft.  Ganske almindelig æggekoger. Den manglede han lige i samlingen, siger farfar Kes.

Hjælp til selvhjælp

Sebastian sætter stor pris på alt det, han kan lære af sin Bedste Bedste Kes, og som ny husejer med gammel tilgroet have kan der også godt være god brug for en erfaren farfar. 

Læs også Bedste bedste: Camilla og Moffi tager sammen ud på eventyr

-  Han har ikke været med i det projekt endnu. men det skulle da gerne komme, når vi skal til at lægge græs og tage resten af rødderne op og sådan nogle småting. Så ja, hvis jeg skal have lavet drivhus på et tidspunkt, det snakker han meget om, det vil han også gerne hjælpe med. Det plejer han at være snild til. Med det der med at bygge, det er en af hans spidskompetencer. I min verden i hvert fald, siger Sebastian og føler sig fortrøstningsfuld.

Det, han ikke selv kan, kan han lære af farfar Kes. 

Du kan se hele programmet med Kes og Sebastian i serien Bedste Bedste i aften klokken 19.45 på TV2 Nord og TV2 Nord Salto.

Kan du ikke vente så længe, så se snigpremieren her:

25:14 Luk video

Se tidligere afsnit i serien BEDSTE BEDSTE her.