LIGE NU:

Minkvavlere utilfredse med kompensationsloft: - Vi skal ikke stille os tilfredse

Der er i disse dage gang i hammeren hos Kopenhagen Fur, der står for handlen med minkskind. Pelskøbere fra hele verden er klar til at gøre en god handel på den første auktionsrunde i år.

Der bliver solgt masser af pels hos Kopenhagen Fur. Lørdag startede den første af de i alt fire auktioner med skind fra mink. Auktionen strækker sig over flere dage, men det stod allerede klart fra start, at priserne på skindet er steget markant sammenlignet med sidste år.

quote - Det er ikke rimeligt, at vi skal have 250 kroner, når vi ved, at priserne til efteråret kan vi ryge op imod 400 kroner per styk. Det kan fru Frederiksen sgu ikke være bekendt.

Erik Westergaard, tidligere minkavler

Erik Westergaard har været minkavler i 35 år på Gjøl, og han blev nødsaget til at slå sine slå 26.500 mink ned, da regeringen i efteråret besluttede, at alle mink skulle aflives.

Fra sit kontor følger han auktionens gang, og den forhenværende minkavleres telefonen får mere opmærksomhed end vanligt. I denne omgang har han 2000 skind på auktion, og det overskydende varer fra før coronapandemien.

- Vi ligger på et godt prisindeks. Så jeg har en forventning om, at vi ligger på et prisindeks på 270 kroner på dem, som jeg har, siger Erik Westergaard.

John Trier, der bor i Brønderslev, er også tidligere minkavler. Han har 5000 skind på auktion, og derfor er prisstigningerne kærkomne.

- Det betyder da, at jeg får penge i kassen. Jeg har ikke fået nogen fra Fødevarestyrelsen endnu, så det her luner, siger han.

De forhøjede priser er såmænd heller ikke sluppet forbi Kopenhagen Furs egen næse. Hos pelsdyrauktionshuset lyder meldingen fra administrerende direktør, Jesper Lauge Christensen, at auktionen indtil videre har været meget tilfredsstillende. Gennemsnitligt er de salgbare skind steget med hele 70 procent sammenlignet med sidste år. 

Prisstigninger overskrider loft i kompensationsaftale

Størstedelen af de nordjyske minkfarme får dog ikke gavn af prisstigningerne på markedet. Det er kun det overskydende skind fra tidligere år, som de kommer til at tjene ekstra på.

De minkfarme, der lå mindre end 7,8 kilometer fra en smittet farm, måtte nemlig ikke pelse deres mink. Regeringens kompensationsordning betyder, at Erik Westergaard og andre i samme situation maksimalt kan få 250 kroner pr. skind, selvom markedsprisen nu kan ende med at være markant højere.

- Vi får måske yderligere prisstigninger i resten af året. De ligger væsentligt over det loft, der er med til at begrænse erstatningsbeløbet. Så flere minkavlere er nok ærgerlige over, at der er en øvre grænse.

Sådan lyder det fra Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Københavns Universitet, og som har beskæftiget sig med mink i mere end 30 år.

Og de gode priser forsvinder ikke foreløbigt, mener han.

- Det er svært lige at erstatte vores mink med mink i udlandet. Så der kommer en vis periode med et faldende udbud globalt set. Så jeg tror, at det her giver en vis form for vedvarende prisstigning, også resten af året, fortæller Henning Otte Hansen.

Huer ikke nordjyske minkavlere

Loftet på 250 kroner per skind er ikke noget, der huer hverken Erik Westergaard eller John Trier.

- Det er ikke rimeligt, at vi skal have 250 kroner, når vi ved, at priserne til efteråret kan vi ryge op imod 400 kroner per styk. Det kan fru Frederiksen sgu ikke være bekendt, siger Erik Westergaard.

Men bør du ikke være tilfreds med, at du får 250 kroner pr. skind, nu hvor priserne var meget lavere sidste år?

- Det er sådan i minkbranchen, at priserne ryger lynhurtigt op og ned. Det er ligesom aktier. Hvis der er noget, der bliver for lidt af, så går det bare stærkt, og det har vi også set i historien, når vi kigger bag ud. Så det er rigtigt ærgerligt, at vi står til kun at få 250 kroner per skind, siger John Trier.

Den betragtning er Erik Westergaard enig i.

- Nej, vi skal ikke stille os tilfredse, da markedsværdien kommer til at overskride 300 kroner.

Auktionen fortsætter de kommende dage.