Seneste nyt:

Borgmester efter møde med regeringen: - Vi skal geare vores testkapacitet voldsomt op

Borgmester i Læsø Kommune, Karsten Nielsen (DF), ærgrer sig over, at der endnu ikke er en plan for en genåbning af det lokale erhvervsliv. I artiklen kan du få reaktionerne fra flere nordjyske borgmestre ovenpå mandagens møde.

Alle landets 98 borgmestre har mandag formiddag været indkaldt til et virtuelt møde med regeringen.

På mødet, der begyndte klokken 11 og sluttede omkring en time senere, har de blandt andet drøftet teststrategien og mulige genåbningsscenarier for samfundet.

De 11 nordjyske borgmestre har også været med på mødet, heriblandt Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.

- Der kom ikke så meget konkret ud af mødet, andet end at vi skal geare vores testkapacitet voldsomt op. For når vi får at vide, hvilke årgange der kan komme tilbage til folkeskolen, så skal vi teste lærerne og eleverne to gange om ugen, siger borgmester Arne Boelt (S) til TV2 Nord kort efter mødet.

quote Der kom ikke så meget konkret ud af mødet, andet end at vi skal geare vores testkapacitet voldsomt op. For når vi får at vide, hvilke årgange der kan komme tilbage til folkeskolen, så skal vi teste lærerne og eleverne to gange om ugen.

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring Kommune

Efterlyser konkrete og klare retningslinjer

Ifølge borgmesteren har de på nuværende tidspunkt ikke nok testkapacitet, men de er nu påbegyndt arbejdet med at opruste og planlægge, så de bliver klar.

- Det er svært at sige (hvornår vi bliver klar, red.), men jeg vil tro, at vi godt kunne være klar midt i ugen med tests i forhold til teststrategien, siger Arne Boelt (S) og understreger, at det stadig afhænger af, hvor mange årgange der vender tilbage til skolerne.

På det virtuelle møde deltog sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fra regeringen.

quote Jeg havde nok håbet på lidt mere. Og det ved jeg, at andre nordjyske borgmestre også havde.

Karsten Nielsen (DF), borgmester, Læsø Kommune

Ifølge Arne Boelt (S) var der dog flere borgmestre på mødet - heriblandt ham selv - der manglede klare retningslinjer for, hvordan de mange tests fremover skal foregå helt konkret.

- Hvad kan vi stille af krav over for forældrene og til børnene, der skal testes? Og er det nok, at vi bare stiller med en pind og spørger, eller skal vi have et samtykke? Alle de ting, skal de have på plads, for det er der nogle juridiske spørgsmål i, siger borgmesteren til TV2 Nord.

Leon Sebbelin (Rad. V.) er borgmester i Rebild Kommune. I videoen kan du høre hans reaktion ovenpå mandagens møde.

Forud for mødet var håbet en regional eller lokal genåbning

I sidste uge blev risikoniveauet i Region Nordjylland sænket fra niveau 5 til niveau 4 som den eneste region i Danmark. Det skete på grund af et lavt smittetryk og en lav forekomst af virusvarianten B117, hvilket fremgik af en ny national risikovurdering.

Flere politikere og borgmestre har derfor efterspurgt regionale eller lokale genåbninger, hvilket også var et tema på mandagens møde.

- Det kom frem, at de sidder og kigger på regionale åbninger, og at de kigger på - med de beregninger de har fået - hvilke områder, der skal åbne, siger borgmester Arne Boelt (S) til TV2 Nord.

Hvilke områder er det?

- Det holder de tæt til kroppen, hvilket, jeg synes, er helt i orden. Men det handler jo om, hvorhenne der er den mindste belastning, men også at få åbnet i forskellige tempi, siger Arne Boelt.

Havde håbet på mere

Borgmesteren i Læsø Kommune, Karsten Nielsen (DF), håbede forud for mødet på, at der ville komme klarhed omkring en regional eller lokal genåbning.

- Med kun en smittet og derudover næsten to måneder uden smitte, håber vi på en regional eller lokal genåbning. De sidste skoleelever skal tilbage i skole. Her på Læsø har vi den fordel, at vi har en skole til 550 elever, men lige nu er der kun 160 elever, når skolen er fyldt op, så vi har masser plads i lokalerne, sagde han tidligere mandag til TV2 Nord. 

Og det var ifølge Karsten Nielsen (DF) netop skoleeleverne, der var særligt fokus på under dagens møde. 

- Det var tydeligt, at der arbejdes mod en retning, der betyder, at det er en genåbning af folkeskoler, grundskoler, gymnasier og så videre, der er første prioritet. Og det er også vigtigt for eleverne og forældrene ikke mindst, som kæmper med at holde gejsten oppe derhjemme, siger borgmesteren til TV2 Nord efter mødet.

Men selvom borgmesteren anerkender vigtigheden af at få skoleeleverne tilbage i klasserne, så er han ærgerlig over, at der endnu ikke er en plan for en genåbning af det lokale erhvervsliv.   

- Jeg havde nok håbet på lidt mere. Og det ved jeg, at andre nordjyske borgmestre også havde, siger borgmester Karsten Nielsen (DF) og fortsætter:

- Jeg kunne da også se på mine kollegaer på Skype-videoen, at flere af dem trænger til at blive klippet, siger han og griner.

I videoen kan du høre hele liveinterviewet med Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.

Ruth og Hans Jørgen

Varmeregning æder hele Ruth og Hans Jørgens folkepension

20060901-193459-4-3459x2310ma

Røde Kors efterlyser varmt tøj til vinteren - Vi kommer til at skuffe mange

ankomst-passagerer-aalborg-lufthavn__3760x2507_

Danmarks bedste lufthavn ligger i Aalborg

20220428-150213-L-5626x3751ma

play Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Til forsiden

Til forsiden