Foto: Pe Frank Paulsen

Foto: Pe Frank Paulsen

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 3

Mysterium: Kæmpe ål fundet ved TV2 Nord

En ål med en imponerende længde på 155 centimeter er blevet fundet ved søen i Aabybro. Lige foran TV2 Nords parkeringsplads.

Den er slimet, tyk og med tydelige tænder. En voldsom krabat ligger i vandkanten ved søen i Aabybro. En ål på 155 centimeter. En ål så stor, at størstedelen af redaktionen har været forbi for at se, om det virkelig kan passe. Et opkald til Nordsøens Oceanarium bekræfter os også i, at det er lidt af et fund: 

- 155 centimeter? Det er eddermanme en stor basker, lyder den umiddelbare reaktion fra formidlingschef, Simon Madsen, der også nævner, at de i Nordsøens Oceanarium har ål, der maksimalt er omkring 125 centimeter.

Men... Efter formidlingschefen har fået mulighed for at kigge nærmere på billederne af den døde ål, kan han fortælle, at der ikke er tale om et specielt sensationelt fund. 

  Foto: Janni Larsen

Det viser sig, at ålen er en havål og ikke en europæisk ål som først antaget. Havål kan blive noget længere, hvis de lever langt ude på havet.

- Jeg kan se på rygfinnen, tykkelsen og overbiddet, at der er tale om en havål. De kan blive op til tre meter, fortæller Simon Madsen. Ålen i Aabybro er dog så stor, at den må være fanget et godt stykke ude på havet og formentlig af en erhvervsfisker. 

- Den kan ikke overleve i ferskvand, og den har formentlig været død, da den er puttet i søen, siger han. 

Det er derfor noget af et mysterie, hvordan den kan være endt i søen i Aabybro. Et mysterie, som vi gerne vil have opklaret - så hvis du har oplysninger i sagen, så send dem endelig til redaktion@tv2nord.dk

Forskel på havål og europæisk ål

Europæisk ål: 

  • Findes både i ferskvand og saltvand
  • Ældste europæiske ål blev 88 år
  • Længste europæiske ål er målt til 134 centimeter
  • Har underbid

 

Havål:

 

  • Findes i saltvand
  • Kan blive op til tre meter lang og veje op til 110 kg
  • Har overbid med en stærk kæbe og skarpe tænder
  • Lang rygfinne

  Foto: Janni Larsen