LIGE NU:

Staten hjælper: Flere faldefærdige huse rives ned

Nu må den gamle købmandsbutik i Skerping i Jammerbugt Kommune møde sit endeligt. For bygningen, der er en rigtig øjebæ, skal rives ned.

Faldefærdige boliger, som denne man ser øverst i artiklen er desværre ikke et unormalt syn flere steder i Nordjylland. Men der vil formentlig være langt færre af dem i fremtiden. Regeringen har nemlig hævet støtten til kommuner, der vil nedrive gamle bygninger, og det har de tænkt sig at udnytte i Jammerbugt Kommune.

En af dem, der ikke har længe igen, er den gamle købmandsbutik i Skerping.

- Jeg synes, den er utrolig skæmmende, siger nabo Ejvind Røge. 

Bygningen er netop blevet godkendt til at blive revet ned i den nærmeste fremtid.

- Jeg synes, det er fantastisk. Den skæmmer utrolig meget for naboerne, den skæmmer for de forbipasserende, den skæmmer for hele byen, for vores turister, ja den skæmmer jo også for dem, der har lyst til at købe et nyt hus eller grund i jammerbugt kommune, mener Helle Bak Andreasen, der er formand for Kultur- Fritids og Landistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune.

Staten tager en større del af omkostningerne

Flere faldefærdige bygninger som købmandsbutikken vil formentlig blive revet ned i 2021.
For tidligere refunderede staten 60 procent af de omkostninger kommunerne havde i forbindelse med byforskønnelse ved hjælp af nedrivning. Men før årsskiftet fik regeringen hævet det til 80 procent. Dermed er det reelt set blevet halvt så dyrt for kommunerne at nedrive faldefærdige bygninger.

- Jeg synes faktisk, der er grund til at rose vores regering, lige på det her punkt. Det er vi rigtig glade for i Jammerbugt Kommune, fordi vi tror, det kommer til at have stor gavn og stor effekt, siger Helle Bak Andreasen. 

Holder fest, når bygningen er væk

Naboerne til den dødsdømte bygning er da også glade for, at den snart forsvinder.

- Jeg tænker, ærgerligt, at den ikke er væk. Det tænker jeg hver gang, jeg kommer forbi. Og synes det kunne være fantastisk, at få den fjernet, mener Ejvind Røge. 

- Når folk kører igennem byen, tænker de ligesom, at det er en by, der dør hen, siger en af de andre naboer til købmandsbutikken, Gert Larsen. 

Det er ikke kun i Skerping, der er planer om at rive huse ned i år.

- Vi har konkret 30 huse på listen, og vi vil gøre hvad vi kan, for at nå så mange som muligt, siger Helle Bak Andreasen. 

I løbet af det næste halve år, vil bygningen her være fjernet.

- Jeg tror, vi holder en fest, når den er væk, lyder det fra naboerne.

Siden 2009 har Jammerbugt Kommune revet 215 faldefærdige bygninger ned.