Store huse på små grunde udfordrer kommuner

Firkantet kassebyggeri med store huse på små grunde gør det svært at få noget grønt kilet ind i de nye boligkvarterer, der vokser eksplosivt i flere nordjyske byer.

Kommunerne mærker utilfredshed og flere krav om, at de skal styre byplanlægningen med hårdere hånd, når folk i dag vil have mursten på det meste af deres egen byggegrund.

Jørn Baandrup og Mogens Madsen bor klos op ad et af de nye kvarterer i Aabybro. De synes ikke, der er for meget grønt i forvejen, og nu er de oprørte over, at kommunen har fældet en række træer på en lille, enlig grøn plads på Tyttebærvej i Aabybro.

- Vi har jo ikke mange store træer i sådan et villakvarter. Det har vi så her på det lille grønne område, så jeg var lidt rystet over at se så store træer ligge væltet, siger Mogens Madsen.

- Mange gange kunne man godt bevare træer og naturområder i en ny bebyggelse, men det har politikerne i Jammerbugt Kommune meget svært ved at forstå – så derfor får man sådan nogle golde områder, siger Jørn Baandrup.

Kommunen: Det er nødvendigt vedligehold

Ifølge kommunens øverstansvarlige på området er der tale om nødvendigt vedligehold.

- Beboerforeningen har sammen med nogle naboer bedt os kigge på gamle poppeltræer. Der var risiko for, at de ville vælte ned over nabohusene ved en storm, siger Jens Christian Golding (Socialdemokratiet), formand for teknikudvalget i Jammerbugt kommune.

quote Jeg kan godt forstå, at folk kan gå lidt i baglås, når der pludselig sker en voldsom stor udvikling i en by, hvor man har boet i mange år.

Jens Christian Golding, Teknikudvalget, Jammerbugt Kommune

- Jeg fik nu at vide, at der ikke var noget i vejen med træerne, da jeg gik over til kommunens folk, siger Mogens Madsen.

Nye og gamle beboere og boligkvarterer tørner af og til sammen, og holdningerne kan være meget forskellige, når en by vokser hurtigt.

- Jeg kan godt forstå, at folk kan gå lidt i baglås, når der pludselig sker en voldsom stor udvikling i en by, hvor man har boet i mange år, siger Jens Christian Golding.

De fleste nye huse er store huse, og typisk er byggegrunden lille. Den kan virke endnu mindre, når haven sløjfes og erstattes af fliser eller anden belægning.

- Man har store belægningsflader i de områder, så man kan godt sige, at der er meget lidt grønt, siger teknikudvalgsformanden.

Borgere: - Hvad bliver det næste?

De to borgere på Tyttebærvej i Aabybro mener, at kommunen må tage ansvar for, at der kommer luft og grønt uden om de nye boliger, når borgeren ikke selv vil have grønt på deres egen grund.

- Kommunen skal i hvert fald tænke sig om. Man kan jo være bange, når kommunen for eksempel begynder at fælde træer og rydde grønne områder, som vi ser her på Tyttebærvej lige nu. Hvad bliver det næste så? Og hvem har i det hele taget ansvaret for, hvordan de nye områder kommer til at se ud, siger Mogens Madsen

- Vi skal passe på, at vi ikke vil få nogle kedelige lange veje uden naturoplevelser, siger Jørn Baandrup.

Ifølge Jens Christian Golding er kommunen meget opmærksom på, hvordan der kommer til at se ud i kommunens nye kvarterer.

- Vi har haft en stor debat om emnet. Realdania har været inde over. Vi har lavet en masterplan for nybyggerier. Vi kigger på de grønne korridorer. Vi har lige lavet en midtbyplan, hvor man kan se, at cykelstier og gangstier hænger sammen. Så det gør vi rigtig meget i, for vi skal være opmærksomme på, at nybyggeriet med den nye stil hurtigt kan blive en tendens, hvor man kommer til at ligne Vesterbro I København. Sådan skal det selvfølgelig ikke være i et villakvarter, siger Jens Christian Golding.


Seneste nyt

fra Nordjylland